Kuinka koiran ikä oikein lasketaan ihmisen ikävuosina? Entä kissan ikä?

Koiran ikä

Aiemmin on totuttu ajatukseen, että koiran ikä ihmisen iässä voitaisiin laskea nopeasti vain kertomalla koiran ikä seitsemällä. Tutkijat ovat kuitenkin selvittäneet, että laskukaava ei olekaan aivan näin yksinkertainen. Asiaa voidaan ajatella esimerkiksi siten, että jo alle vuotias, muutaman kuukauden ikäinen koira voi saada pentuja. Niinpä seitsemällä kertominen ei päde ainakaan tällaisessa tapauksessa.

Eläinlääkäriruoat nyt helposti Peteltä

Eläinlääkäriasemilla myytävät erikoisruokavaliot nyt myös Peteltä. Nyt ilmainen kotiinkuljetus yli 50 € tilauksiin, tilaa heti. Hyvät maksuvaihtoehdot. Nyt ilmainen toimitus

Uuden tutkimuksen mukaan koirien ikä ihmisen iässä lasketaan hieman monimutkaisemmalla kaavalla. Näin saadaan tarkempi arvio siitä, minkä ikäinen koira oikeastaan olisikaan ihmisen iässä. Uusi laskukaava perustuu koiran ja ihmisen iän tuomiin DNA-muutoksiin, joka on huomattavasti tarkempi tapa tarkastella koiran ikää.

Koiran ikä on mielenkiintoinen aihe ja koiran iän laskeminen on mullistunut nykyaikaisten tutkimusten myötä. Koirien ikä on saanut käsitteenä uusia ulottuvuuksia ja niistä kerromme tällä sivulla.

Laske koiran ikä tällä uudella kaavalla

Uuden laskukaavan mukaan koiran iästä tulisi ensin löytää sen luonnollinen logaritmi (ln), jonka jälkeen se kerrotaan luvulla 16. Tähän lisätään lopuksi 31. Koiran iän laskemiseksi on olemassa myös laskureita, joilla iän voi katsoa suoraan ilman, että logaritmi säännöt tarvitsisi opetella ulkoa. Tällainen ikälaskuri on kätevä tapa katsoa esimerkiksi oman koiran ikä ihmisen iässä. Laskukaava perustuu koiran DNA:n metyyliryhmien muutoksiin, joita tapahtuu koiran ikääntyessä. Jos tämä kuulostaa vaikealta, mutta haluat tietää koirasi iän nykyaikaisen laskukaavan avulla, kannattaa testata koiran ikä ihmisen iässä laskuri.

On mielenkiintoista ajatella, että esimerkiksi yhdeksän kuukauden ikäinen lapsi elää 7 viikon ikäisen koiranpennun kanssa samassa epigeneettisessä kellossa. Hampaiden puhkeaminen tapahtuu molemmilla tuohon aikaan. Niinpä esimerkiksi näin pieni koira ihmisen iässä on vanhempi kuin osaisi ajatellakaan. Pienet pennut kehittyvät nopeaan tahtiin ja niinhän sitä sanotaan, että koiran pentuajasta kannattaa yrittää nauttia mahdollisimman paljon, sillä se tulee olemaan pian ohi.

Vaikka koiran iälle onkin kehitetty laskukaava, on hyvä muistaa, että koiran ikä vaihtelee myös roduittain. Lisäksi ikää ei kannata tuijottaa liiaksi, sillä vaikka muutaman vuoden ikäinen koira olisikin ihmisen iässä keski-ikäinen, ei tämä tarkoita, että koira alkaisi olla jo vanha.

Koiran ikä ihmisen iässä

Koiran elämää voidaan katsoa neljässä eri vaiheessa: Koira on nuori, kun se on 2-6 kuukauden ikäinen. Tämä vastaa 1-12 vuotiasta ihmisen iässä. 6 kk – 2 v ikäinen koira on murrosikäinen, joka vastaa 12-25 vuotta ihmisen iässä. 2-7 -vuotias koira on täysikasvuinen, joka vastaa ihmisen iässä 25-50 -vuotiasta. Yli 7-vuotias koira on ikääntynyt, joka vastaa ihmisen iässä yli 5-kymppistä.

Koiran teini-ikä ei siis olekaan verrannollinen ihmisen teini-ikään, vaikka koiran käytöstä voisikin joskus ajatella ihmisen teini-iän käytöstä vastaavaksi. Tosiasiassa koira käy teini-ikänsä aikana läpi tärkeää vaihetta. Voisiko siis jopa ajatella, että koiran aikuisuus alkaa ihmisen iässä kolmekymppisenä?

Jos se, miten koiran ikä lasketaan, tuntuu hankalalta, voi koiran ikä taulukko olla hyödyksi. Katso siis taulukosta, mikä ihmisen ikä vasta koirien ikävuosia. Vasemmalla koiran vuosi ja oikealla ihmisen vastaava ikävuosi.

Koiran ikä

Ihmisen ikä

1 v

30 v

2 v

40 v

3 v

50 v

6 v

60 v

11 v

70 v

15 v

72 v

Koiran ikätaulukosta ilmenee, että koira kehittyy jo kahden ensimmäisen ikävuoden aikana hyvin nopeasti ja ikä vastaakin reilusti aikuisen ikää ihmisen iässä. Vaikka koiran vuodet ovatkin taulukon yläosassa pieniä, eivät ne ole sitä ihmisen iässä. Tästäkin syystä on tärkeää käydä silloin tällöin koiran kanssa eläinlääkärin tarkastuksessa. Koira on hyvä perustarkastaa esimerkiksi rokotusten yhteydessä.

On mielenkiintoista ajatella koiran ikää verrattuna ihmisen ikään. Yksivuotiaan, nuoren koiran kanssa voi olla vaikea uskoa, että koira vastaisi jo täysin aikuista ihmistä. Yksivuotias koira on kuitenkin aina mielletty vielä nuoreksi, toisinaan jopa pennuksikin. Onhan yksivuotias koira vielä juniori. Koira ikä ihmisen iässä ei siis ole aivan niin selkeä kuin on aiemmin luultu.

Kissan ikä ihmisen iässä

Kissan ikä

Entä sitten kissan ikä? Kissa kehittyy nopeasti ja jo vuoden ikäinen kissa vastaa noin 15 ikävuotta ihmisen iässä. Parivuotias kissa vastaa ihmisen iässä 24 ikävuotta. Kissan iän arviointi on siksi erilaista koiriin verrattuna. Kissan ikä ihmisen vuosissa voidaan ajatella, että yksi kissan vuosi vastaa neljää ihmisen ikävuotta.

Kissan ikä ihmisissä on kuitenkin yksilöllistä eli jotkut iäkkäämmät kissat saattavat olla käytökseltään hyvinkin pentumaisia ja toisinpäin. Kissan ikä taulukko voi olla avuksi oman kissan iän arvioimisessa:

Kissan ikä

Ihmisen ikä

1 kk

1 v

6 kk

10 v

1 v

15 v

2 v

24 v

5 v

36 v

10 v

56 v

15 v

76 v

Kuten huomaat taulukosta, kissan ikä ihmisen vuosina kasvaa nopeasti ja esimerkiksi 15-vuotias kissa on tosiasiassa jo iäkäs. Kissan ikä ihmisen ikä vierellään, taulukkoon aseteltuna antaa hyvää kuvaa siitä, kuinka nopeasti kissat varttuvat. Kissan sukukypsä ikä on myöskin yksilöllistä, sillä narttupentu saavuttaa sukukypsyyden jo n. 5-9 kuukauden iässä ja kollikissa n. 8-10 kuukauden iässä.

Koirat ja kissat kehittyvät eri tahtiin kuin ihmiset

Sekä koiran että kissan ikä ihmisen vuosissa liikkuu hieman eri tahdissa ja tämä voidaankin todeta helposti esimerkiksi laskurin tai taulukon avulla. Eläimet ovat ihmisiä nopeampia kehittymään ja niinpä koiran ikä ihmisen ikä -ajatukselle tulisi antaa enemmän ajatusta sen sijaan, että kertoisi koiran iän suoraan seitsemällä. Koiran ikä laskuri kertoo hyvin osviittaa siitä, minkäikäinen esimerkiksi oma koirasi olisi ihmisen ikävuosina. Myös kissan ikä ihmisen vuosina saattaa tulla monelle uudelle lemmikinomistajalle yllätyksenä. Nämä eläinkaverimme kasvavat ja kehittyvät hurjaa vauhtia ja ovatkin valmiita tutkimaan maailmaa jo lähes heti syntyessään.

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!