Koiran ulkoilutus ja liikunta on erittäin oleellinen asia koiran hyvinvoinnin kannalta. Koiran on päästävä tekemään tarpeensa ja toteuttamaan koirille luontaista käyttäytymistä esimerkiksi liikkuen ja haistellen ulkomaailman hajuja.
Miten paljon liikuntaa on koiralle tarpeeksi, tai millaista liikuntaa koiranpentujen kanssa tulisi välttää? Alta löydät paljon vastauksia kysymyksiin, ja tietoa esimerkiksi koiranpennun lenkitykseen liittyen.
Paljonko koira tarvitsee liikuntaa päivässä?
Koirarotujen ja yksilöidenkin välillä on huomattavasti eroja siihen, paljonko koira tarvitsee liikuntaa päivässä. Juokseminen, nopeat sprintit ja avoimessa maailmassa tepastelu on kuitenkin koiralle ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitääkin koiran tyytyväisenä, onnellisena sekä ennen kaikkea terveenä.
Rauhalliset koirarodut ja yksilöt voivat olla tyytyväisempiä lyhyempiin ja rauhallisempiin lenkkeihin, kun taas aktiiviset ja virikkeitä kaipaavat koirat vaativat lenkeiltään huomattavasti enemmän.
Useimmiten koirat kuitenkin tarvitsevat noin 0,5–2 h liikuntaa päivittäin, jonka voi jakaa useammalle eri lenkille ja aktiviteeteille. Koiran tulisi kuitenkin päästä ulkoilemaan vähintään 2–3 kertaa päivässä, mieluusti kuitenkin vielä tätäkin enemmän. Mutta kuten jo alussa kerrottiin, on koirien liikunnantarve aina yksilöllistä ja voi vaihdella hyvinkin paljon. Parhaiten juuri sinun koirasi liikunnantarpeesta voi kertoa esimerkiksi koiran kasvattaja, tai eläinlääkäri.
Koiran lenkitys ja liikunta tulisi olla myös mahdollisimman tasaista koko viikon. Säännöllinen ja tasainen liikunta ylläpitää koiran kuntoa, ja estää koiran lihasten jumiutumista ja kipeytymistä. Yhtäkkiset hyvinkin rankat liikuntasuoritukset kipeyttävät koiran lihakset ja rasittavat koiraa turhankin paljon kerralla, mikäli koira ei sellaisiin aikaisemmin ole tottunut.
Liikuntaa sopivasti, ei liikaa
Myös liiallinen koiran rasittaminen ei ole hyvästä, sillä aivan samoin kuin ihmisetkin, koirat rasittuvat kovasta liikunnasta. Mikäli koira on vielä seuraavanakin päivänä väsynyt edellisen päivän lenkeistä, on sille syytä suoda yksi kevyempi liikuntapäivä. Kevyempänä liikuntapäivänä koiralle riittää esimerkiksi rauhalliset ja hieman lyhyemmät lenkit, sillä liikuntaa ei kuitenkaan tule unohtaa täysin edes lepopäivinä. Rauhallinen liikunta auttaa muun muassa koiran lihaksia palautumaan kovasta rasituksesta, ja helpottaa sekä ehkäisee lihasjumeja.
Liikunnan tulisi olla myös monipuolista ja mielenkiintoista koiralle. Koiran voi viedä esimerkiksi lenkille uusiin paikkoihin, tai tarjota lenkin aikana hauskoja aktiviteettejä kuten frisbeetä, palloja, leluja tai erilaisia leikkejä. Koiran voi myös viedä koirapuistoon, jossa se pääsee tutustumaan uusiin koiriin ja uusiin hajuihin. Monipuolinen liikunta pitää koiran virkeänä ja terveenä.
Koiran lenkitys kesällä ja miten viilentää koiraa?
Koirat sietävät huonosti kuumuutta, sillä koirilla ei ole hikirauhasia, vaan ne pyrkivät viilentämään itseään läähätyksen avulla. Erityisen lämpimällä kelillä koiran liikkuessa ei läähätys välttämättä kuitenkaan ole riittävä tapa ruumiinlämmön alentamiseen.
Kesällä etenkin koiran pidemmät lenkit kannattaa sijoittaa joko aikaiseen aamuun, tai myöhäiseen iltaan jo auringon laskettua ja ilman viilennettyä. Mikäli kuitenkin joudut käymään koiran kanssa helteellä pihalla, on hyvä idea esimerkiksi kastella koira viileällä vedellä ennen lenkkiä. Etenkin koiran mahanalus, tassut ja eturinta on syytä kastella viileällä vedellä myös lenkin jälkeen, sillä tämä auttaa alentamaan koiran ruumiinlämpöä. Koiran valjaat ja pannan voi kastella myös ennen lenkkiä, jolloin ne viilentävät sopivasti koiraa myös lenkin aikana. Myös kaupasta saatava viilennysmatto auttaa viilentämään koiraa helteillä esimerkiksi automatkoilla, tai lenkin jälkeen.
Jos koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 asteen, voi koira saada lämpöhalvauksen. Lämpöhalvaus on aina vakava tila, josta voi pahimmassa tapauksessa seurata koiralle jopa kuolema. Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat lyhytkuonoiset rodut, sydänvikaiset yksilöt, pennut, sekä vanhat koirat. Lämpöhalvausta tulisikin aina välttää ja yrittää estää sen tapahtumista kaikin mahdollisin keinoin.
Koiranpennun lenkitys
Koiranpennut rakastavat liikuntaa ja ovatkin mielellään aina menossa mukana! Aivan kaikenlainen liikunta ei kuitenkaan ole sopivaa kasvavassa iässä olevalle pennulle. Vääränlainen koiranpennun liikunta saattaa vaikuttaa esimerkiksi kasvavan pennun luustoon ja koordinaatioon. Pentua ei missään nimessä tule pakottaa liikkumaan, mikäli pentu ei niin halua tai jaksa.
Parasta liikuntaa koiranpennulle on hieman haastavissa maastoissa liikkuminen, mielellään myös vapaana. Tällöin koiranpentu kehittää koordinaatiokykyään monipuolisessa maastossa, jossa esimerkiksi juurakot, sammaleet, kivet ja kannot ovat reitin varrella. Myös metsän tuoksut, äänet ja uudet maisemat tuovat pennulle lisää uusia asioita tutustuttavaksi, ja maaston epätasaisuus opettaa pentua käyttämään kehoaan tasapainoisesti ja monipuolisesti.
Millaista liikuntaa kasvavan pennun kanssa tulisikin siis välttää, jotta pennun tasainen kehitys olisi turvattu?
- Koiranpennun kanssa tulisi välttää esimerkiksi mekaanista hyppyyttämistä, kuten agilityä tai muita korkeita hyppyjä, joissa syntyy paljon koviakin tärähdyksiä.
- Koiranpennun kanssa tulisi välttää myös erittäin pitkiä lenkkejä, pyörän vierellä juoksuttamista, pitkiä vaellus- ja patikointimatkoja, liukkailla pinnoilla luistelemista sekä hallitsemattomia liikkeitä ja hyppyjä.