Koirat voivat kuorsata samalla tavalla kuin ihmisetkin ja sille löytyy useita syitä. Koiran kuorsaaminen johtuu hengitysteiden kaventumisesta, samalla tavalla kuin ihmisilläkin.
Niiden kaventumiselle voi olla useita syitä, mutta yleisimpiä ovat esimerkiksi koiran asento silloin kun se nukkuu, eli nukkuuko se selällään ja estääkö sen kieli hengitysteiden normaalin toiminnan.
Koira kuorsaa myös usein muistakin syistä, joista yleisin on bracycephalia, jolle löytyy evolutionaarinen syy. Tämä syy on se, että joidenkin koirarotujen, kuten englanninbulldogien ja mopsien pehmeä suulaki on pysynyt täysin samanlaisena sukupolvien ajan.
Tämä aiheuttaa sen, että koiralla saattaa olla kääntynyt kurkunpää, jolloin pehmeä kudos estää hengitystien. Tämä voi johtaa hyvinkin voimakkaaseen kuorsaamiseen koirassa, mutta johtuu täysin biologisesta ja anatomisesta syytä, joka on kehittynyt vuosisatojen ajan biologisen evoluution mukana.
Miksi koira kuorsaa?
Kuorsaamiselle saattaa myös joissakin tapauksissa löytyä vakavampiakin syitä joista pahin saattaa olla, infektio. Jos koira on saanut jonkinlaisen infektion, saattaa tämäkin aiheuttaa sille kuorsaamista, sillä infektio voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa pahempaakin vahinkoa koiran nielulle ja sen toiminnalle.
Tässä tapauksessa koira kannattaa viedä eläinlääkärille mahdollisimman nopeasti, jotta se saa apua tähän mahdollisesti kivuliaaseen ja vakavampaankin ongelmaan, jolla voi olla huonoja vaikutuksia koiran yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Kuorsaus voi myös joskus olla jopa ihmisenkin aiheuttamaa.
Kuorsaus voi olla ihmisen aiheuttamaa esimerkiksi jos koiran läheisyydessä olevat ihmiset tupakoivat tai antavat sille vääränlaista lääkitystä joka ei ole sopivaa ja terveellistä sen hyvinvoinnille. Ihmiset saattavat myös syöttää koiraa täysin väärin, jolloin siitä voi tulla jopa lihava.
Tämäkin voi aiheuttaa kuorsausta, muidenkin terveydellisten ongelmien lisäksi.
Mistä kuorsaaminen johtuu?
Kuorsaamiselle on useita erilaisia eläinlääketieteellisesti hyväksyttyjä syitä, joista osa on esimerkiksi ihmisen aiheuttamia, osa on luonnollisia ja evolutionaarisia ja osa voi johtua jostain vakavammasta kuten jopa infektiosta.
Kuorsaukselle voi siis olla esimerkiksi anatomisia syitä, kuten se, miten koira on evoluution mukana kehittynyt juuri siten, että sen esimerkiksi nielun rakenne aiheuttaa kuorsausta. Tämä on silloin täysin normaalia eikä ole syytä huoleen, sillä luonnollisille asioille ei erityisen helposti voi vaikuttaa suuremmin.
Toinen syy voi olla esimerkiksi se, miten koira syö ruokaa, joka vaikuttaa koiran anatomiseen rakenteeseen siten, että se alkaa kuorsaamaan. Tässä tapauksessa on suurta syytä miettiä koiran dieettiä uudelleen, jotta kuorsaaminen voidaan korjata eikä se aiheuta enempää ongelmia.
Yksi syy näiden lisäksi voi olla esimerkiksi se, miten jotkut omistajat saattavat pahimmassa tapauksessa antaa koiralle vääränlaista lääkitystä. Tämä lääkitys saattaa aiheuttaa kuorsaamista, sillä se saattaa muuttaa koiran luonnollista fysiologista toimintaa ja joissakin tapauksissa esimerkiksi pidemmällä käytöllä jopa sen luonnollista anatomiaa.
Tämä voi olla hyvinkin vakavaa ja tässä tapauksessa kannattaa miettiä lääkityksen sisällön muuttamista, sillä vääränlainen lääkitys voi aiheuttaa koiralle muitakin ongelmia, kuin pelkää kuorsaamista ja saattaa jopa pilata sen terveyden, jos se ei saa juuri sellaista lääkitystä, kuin se tarvitsee.
Eläinlääkäriä kannattaa konsultoida, jos ei ole varma siitä, minkälaisia lääkkeitä koiralle kannattaa/pitää antaa. Toinen syy voi myös olla esimerkiksi se, miten ihmiset koiran läheisyydessä saattavat tupakoida.
Tämä vaikuttaa suuresti koiran hengitysteihin ja pilaa sen terveyttä. Olisi suositeltavaa lopettaa tupakointi, jotta koiran terveys ja hyvinvointi ei mene pilalle.
Koiran kuorsauksen syyt
Koiran kuorsaus voi johtua monenlaisista tekijöistä, joista osa on esimerkiksi ihmisistä johtuvia ja osa on aivan luonnollisia useille erilaisille koiraroduille. Luonnolliset syyt voivat johtua esimerkiksi koiran luontaisesta anatomiasta ja rakenteesta sekä sen geeneistä ja evolutionaarisesta kehityksestä vuosien varrella.
Jotkun koirarodut ovat luonnollisesti kuorsaajia, sillä lajin anatominen rakenne ja esimerkiksi nielun muoto aiheuttavat sen, että koiran hengitystiet saattavat joskus valitettavasti tukkeutua.
Jos asia on kuitenkin luonnollinen ja olet varma, että kuorsaaminen on täysin normaalia juuri kyseiselle koirarodulle, ei tarvitse olla huolissaan. Joskus kuorsaukselle voi kuitenkin olla vakavampiakin syitä, kuten esimerkiksi jopa pahempi infektio, joka voi johtua monista asioista.
Tämä infektio voi aiheuttaa kuorsausta, mutta myös jopa paljonkin pahempia ongelmia koirallesi ja sen terveydelle. Jos epäilet infektiota koirallasi, kannattaa koira viedä samantien eläinlääkärille, joka voi tutkia koiraasi ja myös analysoida, johtuuko koirasi kuorsaaminen juurikin infektiosta, vai jostain täysin muusta.
Myös ihminen saattaa joskus huomaamattaan aiheuttaa koiralle muutoksia, jotka aiheuttavat sen kuorsaamisen. Useat ihmiset ja myös koiranomistajat tupakoivat. Tupakointi on yksi tunnetuimmista syitä koiran kuorsaukselle.
Koiran läheisyydessä tupakoiminen voi muuttaa koiran hengitysteiden rakennetta siten, että ilma ei kulje kunnolla läpi ja tämä voi aiheuttaa sen, että koirasi voi kuorsata. Jos tilanne on tämä, kannattaa tupakointi lopettaa kokonaan tai sitä kannattaa ainakin välttää koirasi läheisyydessä, sillä se ei ole terveellistä lemmikillesi.
Milloin pitää mennä eläinlääkäriin?
Jos tiedät varmasti, että koirasi rodulle ei ole luonnollista kuorsata ja jos tiedät, että kuorsaaminen aiheutta koirallesi joitakin ongelmia, on suositeltavaa viedä koira eläinlääkärille. Eläinlääkäri voi tutkia koiraasi ja huomata, mikä koirasi kuorsaamisen aiheuttaa ja voi myös kertoa, miten sen voi mahdollisesti estää.
Hän voi myös päätellä, onko tämä täysin luontaista koirallesi ja onko minkäänlaista syytä huoleen. Eläinlääkärille menemistä ei kannata pelätä ja on usein syytä käyttää koiraasi eläinlääkärillä, vaikka vakavan ongelman todennäköisyys on pieni. Aina kannattaa olla varma, jotta voidaan välttyä ikäviltä yllätyksiltä.
Eläinlääkäri voi tämän kaiken lisäksi myös esimerkiksi tutkia, onko kuorsaaminen esimerkiksi jonkinlaisen infektion aiheuttamaa. Tämä on kuorsaamisen suhteen hieman epätodennäköistä, mutta riski aina löytyy.
Jos epäilet pienintäkään mahdollisuutta, että koirallasi voisi olla jonkinlainen infektio ja tämä kyseinen infektio voisi olla koiran kuorsaamisen aiheuttaja, on syytä viedä koira nopeasti eläinlääkärille, joka voi nopeasti opastaa sinua omistajana sekä tarvittaessa auttaa koiraasi ja sen toipumista.
Eläinlääkärin kanssa kannattaa myös keskustella siitä, minkälaista ravintoa tai lääkitystä koiralle annat. Joissakin tapauksessa vääränlainen ruokavalio tai lääkitys voivat aiheuttaa koiran kuorsaamista.
Tästä syystä eläinlääkärille kannattaa myös mainita nämä asiat, jotta hän voi helpommin tutkia mistä kyseinen asia johtuu ja onko kyseessä jotain luonnollista, ihmisen aiheuttamaa vai jonkinlainen infektio.
Kannattaa myös tämänkin lisäksi miettiä, kuinka paljon mahdollisesti vanha koira kuorsaa. Jos koira kuorsaa ja aivastelee, kannattaa tämä myös ottaa huomioon, kuten myös se, jos koira kuorsaa hereillä vai koira kuorsaa unissaan. Unissaan kuorsaaminen on lievempää, kuin kuorsaaminen hereillä.
Löydä lähin eläinlääkäriasema:
Miten estää koiran kuorsausta?
Myös ihminen voi tehdä koiran kuorsaukselle jotain, jos on tiedossa, että se ei ole koirallesi ja sen rodulle luonnollista.
Jos koira kuorsaa voimakkaasti ja tiedetään, että se ei ole luonnollinen asia, voidaan myös päätellä, että ihminen saattaa olla jonkinlaisessa roolissa sen aiheuttajana. Ihmiset saattavat usein tietämättään tehdä jotain, joka voi vaikuttaa jollain negatiivisella tavalla koiran terveyteen ja hyvinvointiin.
Jos tiedetään esimerkiksi, että koiran omistaja polttaa savukkeita koiran läheisyydessä, voidaan myös päätellä, että se voi olla yhtenä mahdollisena syynä koiran kuorsaukselle.
Tästä syystä kannattaa siis miettiä koiranomistajana sitä, poltatko savukkeita koirasi läheisyydessä ja jos poltat, kannattaa tapaa muuttaa ja asiaa kannattaa ainakin tehdä kaukana koirasta, jotta sen terveys pysyisi mahdollisimman hyvällä tasolla ja jotta koiran kuorsaus voitaisiin välttää tai lopettaa.
Koiran omistajat saattavat välillä myös antaa koiralle vääränlaista ravintoa ja jopa tämä voi ainakin osaltaan aiheuttaa koiran kuorsaamista.
Tästä syystä kannattaa tutkia tarkkaan, minkälaista ravintoa koiralle antaa ja esimerkiksi konsultoida eläinlääkäriä asian suhteen, jotta voit olla varma siitä, että et anna väärää ravintoa koirallesi. Joskus omistajat saattavat myös jopa antaa koiralle vääränlaista lääkitystä ja tämä voi olla kuorsaamisen yksi mahdollista aiheuttajista.
Joillakin lääkkeillä on vaikutusta koiran hengitysteihin ja tämä voi osaltaan vaikuttaa siihen, kuorsaako koira vai ei. Tästä syystä onkin myös ruokavalion lisäksi hyvä kysyä eläinlääkäriltä lisätietoja lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista koirille ja onko mahdollista, että koiran kuorsaaminen on niistä aiheutuvaa.