Turkkilainen Angora

Turkkilainen angora

Rodun historia

Turkkilainen Angora on ikivanha rotu, jonka historialliset juuret antavat sille soljun ja eleganssin ilmeen, joka henkii aikakausien hienostuneisuutta. Kauniilla valkealla turkillaan se ilahdutti jo Turkin osmanien valtakunnan sulttaaneja, jotka pitivät kissoja suuressa arvossa. Myös Euroopan aateliset ottivat 1700-luvulla turkkilaisen Angoran suosikikseen, ja rotu alkoi saavuttaa mainetta ja kunniaa ympäri maailmaa.

Vaikka turkkilainen Angora tunnetaan parhaiten valkoisesta, silkinpehmeästä turkistaan, rodun historia kätkee sisäänsä paljon monimuotoisuutta. Alkuperäisessä Turkissa nämä kissat olivat monivärisiä, ja vasta länsimaisen kasvattajakunnan toimesta valkoinen versio rodusta vakiintui. Nämä lumivalkeat, elegantit kissat ovat olleet pitkään oman rotunsa symboli, ja niiden sukupuuta ylläpidetään edelleen erittäin tarkasti.

Turkkilainen Angora: Rotumääritelma

Turkkilainen Angora on kansainvälisesti tunnustettu kissarotu, joka on kotoisin Turkin pääkaupungista, Ankarasta. Tämä turkkilainen kissa on tunnettu pitkistä, silkkihienoista turkeistaan, suurista mandolimuotoisista silmistään sekä leikkisästä ja seurallisesta luonteestaan. Rotu on säilyttänyt luonnonvaraisen eleganssinsa ja vilkkaan mielenlaatunsa, joka on aina ollut osa sen luonteenomaista charmia.

Vaikka turkkilainen Angora on agilityn mestari ja täynnä elinvoimaisuutta, se vastaa parhaiten rakastavaan ja huolehtivaan kotiympäristöön. Tämä turkkilainen kissa arvostaa ihmisen seuraa ja vastavuoroisuutta. Se nauttii olemisesta lähellä perheenjäseniään, ja on tunnettu myös jonkinasteisesta itsepäisyydestään. Turkkilaisen Angoran ulkomuoto on ylevä: se on keskikokoinen kissa, jonka fyysinen rakenne on elegantti ja jonka siluetti näyttää sulavalta ja harmoniselta.

Luonteenpiirteet ja käyttäytyminen

Turkkilainen Angora on tunnettu sen leikkisyydestä ja energiasta. Ne ovat tunnettuja myös nopean oppimisen ja uteliaisuuden ansiosta, sekä Angora tulevat toimeen hyvin lasten ja muiden lemmikkien kanssa. 

Turkkilainen angora pentuja ovat kotoisin Turkista, joita arvostetaan kauniiden ja elegantista piirteiden vuoksi; lumivalkoisen turkkinsa ja sinisten silmiensä tähden. Nämä ominaisuudet, jotka houkuttelevat ihmiset rakastumaan tähän ihanaan rotuun.

Angorakissat viihtyvät seurassa ja silloin, kun ne ovat osallisena perheen tapahtumissa. Monet omistajat raportoivat, että heidän Angora-kissansa nauttivat vesileikeistä – luonteenpiirre, joka on harvinainen useimmille kissoille. 

Angoran leikkisyys ja kekseliäisyys eivät vähene iän myötä, ja ne voivat olla hyvin vuorovaikutteisia ja seurallisia, mikä tekee niistä ihanteellisia lemmikkejä perheille, jotka haluavat kumppanin, joka on enemmän kuin vain lemmikki.

Angoran kasvatus ja varhainen hoito

Angorakissa on kuin mikä tahansa muu lemmikkikissa – se tarvitsee paljon rakkautta, huomiota ja hoitoa pienenä. Nuoruus on kriittinen kehitysvaihe angorakissan elämässä, siksi on tärkeää, että uusi omistaja osallistuu aktiivisesti kissan kasvatukseen ja varhaiseen hoitoon. Tämä sisältää kaiken, kuten sosiaalistamisen, koulutuksen ja terveellisen ruokavalion tarjoamisen kasvavalle kissalle.

Ensimmäisestä päivästä lähtien olisi tarkoitus opettaa angorakissalle hyviä tapoja ja rutiineja. Sosiaalistaminen on yksi tärkeimmistä asioista: kissan on opittava suhtautumaan positiivisesti sekä ihmisiin että muihin eläimiin, ja tämä opetus on aloitettava varhaisessa iässä.

Terveellisen ruokavalion osalta on tärkeää valita oikeat elintarvikkeet, jotka vastaavat angorakissan erityistarpeita ja tukevat sen kasvua ja kehitystä.

Kun nämät asiat otetaan huomioon angorakissan kasvatuksessa ja varhaisessa hoidossa, kissasta kasvaa terve, onnellinen ja hyvin käyttäytyvä lemmikki.

Turkin hoito ja huolenpito

Turkin hoito on ratkaisevan tärkeää turkkilaisen Angoran terveydelle ja hyvinvoinnille. Nämä kissat tunnetaan pitkästä, silkkisestä ja tiheästä turkistaan, joka vaatii säännöllistä hoitoa pysyäkseen kunnossa. Turkki on harjattava lähes päivittäin estääkseen takkujen muodostumista ja parantaakseen sen kiiltoa. Kissan turkin kunnossapitoon voi liittyä myös kylvetytystä, mutta tämä toimenpide ei ole yleensä tarpeen, ellei kissa ole likainen jollain tavalla.

Kissan leikkaaminen on myös osa säännöllistä huolenpitoa. Kuulon ylläpitämiseksi korvien tarkistaminen ja puhdistaminen on välttämätöntä. Tämän lisäksi hampaiden harjaaminen, silmien puhdistaminen, kynsien leikkaaminen ja säännöllinen terveystarkistus eläinlääkärissä ovat välttämättömiä toimenpiteitä turkkilaisen Angoran optimaalisen terveyden ylläpitämiseksi.

Yleiset terveysongekmat ja niiden ennaltaehkäisy

Turkkilaisen Angoran lemmikkiomistajana on tärkeää ymmärtää, että vaikka tämä rotu on yleisesti terve, se voi olla altis tietyille terveysongelmille, kuten perinnölliselle hypertrofiselle kardiomyopatialle (HCM) ja polykystoiselle munuaissairaudelle (PKD).

Jos nämä sairaudet havaitaan ajoissa ja hoidetaan asianmukaisesti, Angoran elämänlaatu voidaan säilyttää. Tieto tästä auttaa lemmikin omistajia pitämään heidän karvaiset ystävänsä terveinä ja onnellisina.

HCM on sydämen sairaus, joka saa lihaskudoksen laajenemaan, mikä heikentää sydämen kykyä pumpata verta. PKD aiheuttaa kystat munuaisissa, jotka lopulta johtavat munuaisten vajaatoimintaan. Kumpaakin näistä sairauksista voidaan ehkäistä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja geneettisillä testeillä, joten niiden varhainen havaitseminen on tärkeää, sillä se voi tehdä suuren eron kissojen terveydelle.

Angora-kissat ovat terve ja hyväluonteinen kissarotu, joka soveltuu perheeseen, jossa on menoa ja meininkiä. Nämä kissat haluavat tulla osaksi perhettä, ja osallistua toimintaan.

Lue lisääMunuaisten vajaatoiminta – Arvostelemme parhaat kissanruoat.

Lue lisää: Parhaat kissanpennun valjaat.

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!