Kissarodut

Kissarodut

Yleiskatsaus suosituimmista kissaroduista Suomessa

Suomen suosituimpien kissarotujen joukossa on sekä kotimaisia että ulkomaisia suosikkeja. Maine Coon, tunnettu kookkaasta koostaan ja lempeästä luonteestaan, on yksi huippusuosituista roduista. Sen hinnat voivat olla korkeat, mutta sen vastapainoksi saa kauniin, ystävällisen ja leikkisän kumppanin. Toinen suosittu rotu on Ragdoll. Ragdoll kissa on vastustamaton yhdistelmä pitkää, pehmeää turkkia ja hellävaraisuutta, jonka kanssa moni suomalainen on ihastunut. Suomessa on myös laaja valikoima muita rotuja, mukaan lukien norjalainen metsäkissa, bengalin kissa, pyhä birma, cornish rex, sfinx, siamilainen kissa ja brittiläinen lyhytkarva.

Brittiläinen kissa on arvostettu sen yksilöllisen eleganssin ja charmikkaan luonteensa ansiosta. Jos etsit jotain hieman erikoisempaa, voitte kiinnostua karvattomista roduista, kuten sfinxistä tai devon rexistä. Siperiankissa, jolla on lumoava ulkoasu ja miellyttävä luonne, on myös valloittanut monien suomalaisten sydämet. Ei ole myöskään unohdeta perinteisiä maatiaiskissoja, jotka tekevät upeaa seuraa ja ovat naaraslehtien suosikkikohde. Muita harvinaisempia, mutta rakastettuja rotuja ovat persialainen kissa, neva, abessinialainen ja American curl. Kaiken kaikkiaan, kissarodut Suomessa kattavat laajan kirjon erilaisia tyyppejä ja persoonallisuuksia, minkä ansiosta jokaiselle löytyy varmasti oikea kissakumppani.

Kaiken kaikkiaan, Suomen laaja valikoima kissarotuja tarjoaa monipuolisen kirjon erilaisista tyypeistä ja persoonallisuuksista. Jokaiselle löytyy varmasti oikea kissakumppani riippuen omasta mieltymyksestään.

Maine Coon: Iso ja ystävällinen jättiläinen

Maine Coon, joka tunnetaan myös nimellä ”itämainen lyhytkarva”, on erittäin suuri rotu, joka on niittänyt mainetta ympäri maailmaa. Tämä rotu voi olla yhtä iso kuin somali kissa ja sfinksi kissa mukaan lukien, ja sen jopa sanotaan olevan yksi maailman vanhimmista kissoista. Tämä pitkäkarvainen kissa on tunnettu ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan, joka lisää sen viehätysvoimaa. Se voi olla yhtä ihastuttava ja ystävällinen kuin siamilainen, persialainen ja oranssi kissa, eikä se vaadi niin paljon hoitoa kuin turkkilainen angora tai kartusiaani.

Maine Coonin hinnat voivat vaihdella, mutta ne ovat yleensä korkeammat kuin vaikkapa ragdoll hinta, johtuen sen suurimmasta koosta ja ainutlaatuisesta harjastuneesta turkistaan. Maine Coonin on väitetty olevan yhtä lumoava kuin neva masquerade, yhtä elegantti kuin brittiläinen (kissa) ja yhtä harvinainen kuin harvinainen egyptin mau tai burma kissa. Maine Coon on ilman epäilystä yksi suosituimmista kissaroduista, vaikka sen kilpailijoihin lukeutuvatkin sellaiset ainutlaatuiset rodut kuin angora, selkirk rex, ocicat ja korat. Riippumatta valitsetko Maine Coonin tai jonkin muun rotuisen kissan, kissan elinikä pitäisi aina ottaa huomioon. Maailman söpöin kissa voi olla kuinka söpö tahansa, mutta tärkeintä on, että se on terve ja onnellinen.

Brittiläinen lyhytkarva: Eleganssia ja charmia

Brittiläinen lyhytkarva, tunnetaan myös nimellä britti kissa, edustaa eleganssia ja charmia kaikessa kissamaailman loistokkuudessaan. Niiden ilmeellä, muotoilulla ja luonteeltaan ylivoimaisella suloudellaan ne voivat vaatimattomasti kilpailla maailman söpöimmän ihmisen tittelistä. Naapurimaiden kuuluisuudet, kuten norjan metsäkissa ja siperian kissa, ovat myös suosittuja rotuja, mutta brittiläisten lyhytkarvojen luonteenpiirteet nostavat heidät yhdeksi suosituimmista. Rotukissat, kuten bengali kissa, balineesi, sfinx kissa, manx, ja erityisesti iso kissarotu tunnetaan britti kissana, ovat kaikki kilpailijoita, mutta brittiläinen lyhytkarva pysyy aina fanien suosikkina.

Etsiessäsi “kissanpentu myydään” -ilmoitusta, kiinnitä erityistä huomiota brittiläisen lyhytkarvan ilmoituksiin. Nuoren brittikissan pörröinen turkki, yleensä kilpikonnakuvioinen kissa tai valkoinen kissa, on vastustamaton näky. Harvinaisempi vanhempi turkkilainen Van tai burman kissa saattaa kaapata huomiosi, mutta brittikissat ovat tietysti omassa luokassaan. Söpöt kissat kuten eurooppalainen kissa tai rotukissa ovat monta askelta edellä tavallisesta maailmassa, jossa voimassa on eurooppalainen pidätysmääräys. Norjalaisen metsäkissan hinta saattaa houkutella, mutta älä unohda brittiläisen lyhytkarvan viehätysvoimaa.

Vaikka norjan metsakissan hinta saattaa houkutella ostajaa ensivilkaisulla, brittiläinen lyhytkarva tarjoaa monia etuja, jotka tekevät siitä houkuttelevan valinnan. Tämän rodun kissat ovat tunnettuja niiden ystävällisestä ja rauhallisesta luonteesta, joka tekee niistä sopivia lemmikkejä kaiken ikaisille ihmisille. Lisaksi heidän tasapainoinen ruumiinrakenne ja elegantti ulkonako saavat ne erottumaan joukosta.

Lue lisääBrittiläinen lyhytkarva ja pitkäkärva

Siperian kissa: Luonnonvarainen ulkonäkö, kultainen sydän

Siperian kissa on loistava valinta niille, jotka arvostavat luonnollista ulkonäköä ja kultaisia sydämiä. Tämä kissa, jonka rodun nimi tulee sen syntyperäisestä Venäjästä, on maailman isoimpia kissa rotuja, jopa lajin Burmilla ja Maine Coonin luonnetta muistuttava. Hypoallergeenisena ja suurikokoisena se sopii eläinrakkaille, jotka etsivät allergiaystävällistä, iso kissa lajia. Singapurahan, maailman pienimmän kissan, vastakohtana Siperian kissa on erinomainen esimerkki luonnonvaraisesta kauneudesta.

Tunnettu sen kauniista harmaasta turkista, tämä rotu on visuaalisesti vertaansa vailla. Se kilpailee viehkeydellään sellaisten rotujen kanssa kuin masquerade, brittiläinen pitkäkarva ja itämainen kissa. Kuvia katsoessa moni saattaa ajatella: “Tämähän on maailman söpöin kissanpentu”. Siperian kissa tunnetaan kuitenkin paitsi ulkonäöstään, myös lempeästä ja sosiaalisesta luonteestaan. Se on erittäin ystävällinen ja sopii hyvin perheisiin, jossa on lapsia tai muita lemmikkejä. Vaikka kalju kissa kuten Peterbald tai upea Laperm saattaa kiinnittää huomion ainutlaatuisuudellaan, Siperian kissan luonne varmistaa sen, että se pysyy ikimuistoisena valintana. Jopa myytävät Savannah-kissat tai Pyhä Birma kissan hinta saattaa jäädä toiseksi, kun Siperian kissan sydämellisyys otetaan huomioon. Se on todellakin kissa, joka tekee kotikissan valinnasta helppoa ja miellyttävää.

Siberian-kissan hankkiminen ei ole vain investointi uuteen lemmikkielimeen – se on myös sitoutuminen pitkäaikaiseen ystävyyteen. Tämän rodun edustajat ovat tunnettuja pitkäikäisyydestään, ja niiden uskollisuus on vertaansa vailla. Valitsemalla Siperian kissan, valitset lemmikin, joka tuo iloa ja rakkautta kotiisi vuosien ajan.

Ragdoll: Hellä ja ihmisrakas

Ragdoll-kissanrotu on todella vaikuttava ja ainutlaatuinen. Rodun edustajat ovat tunnettuja sileästä, pehmeästä turkistaan ja värikkäistä silmistään, joiden sävyt voivat vaihdella syvänsinisestä jopa kirkkaan smaragdinvihreään. Ragdollin väritys voi vaihdella myös suuresti, mutta tyypillisesti ne ovat siamilaisen kissan hintaan nähden huomattavasti monivärisempiä. Kuitenkin, samanlaisesti kuin esimerkiksi bengalin kissarotu, myös ragdoll tunnetaan leikkiessään varsin atleettisena ja aktiivisena. Suomessa ragdoll ei ole vielä saavuttanut samanlaista suosiota kuin brittiläinen lyhytkarva hinta huomioiden tai maine coon kissa, mutta kiinnostus rotua kohtaan kasvaa jatkuvasti.

Ragdoll kissarotu on suhteellisen uusi tulokas kissarodut suomessa, mutta se on viime vuosina saanut paljon huomiota sen ainutlaatuisen luonteen ja kauniin ulkonäön ansiosta. Huolimatta siitä, että ragdoll on leikkisä ja atleettinen, se on myös erittäin rauhallinen ja lempeä, tehden siitä ihanteellisen kumppanin kaikenikäisille. Ragdoll muistuttaa luonteeltaan enemmän lyhytkarvaista angora kissaa kuin maine coonia, mutta se on samanaikaisesti hyvin älykäs kissarotu, miltei yltäen maailman älykkäimmän ihmisen maineeseen. Jotkut ragdoll-kasvattajat pitävät rotua maailman suurimpana kissana, mutta virallisesti tämä titteli kuuluu maine coonille.

Ragdoll-kissarodun harkitsemiseen liittyy monia etuja. Ne ovat kauniita, älykkäitä ja rakastavia eläimiä, jotka sopivat erinomaisesti perheeseen lisäämään iloa ja seuraa.

Lue lisää Ragdoll-kissarodusta täältä.

Karvattomat rodut: Sfinx ja Peterbald

Sfinx-kissat eli ‘nakukissat’, kuten niitä usein kutsutaan, ovat tunnettuja ainutlaatuisesta ulkonäöstään, jota monet ihmiset pitävät viehättävänä. Sfinx kissa hinta on suhteellisen korkea, ja voit odottaa maksavansa enemmän kuin esimerkiksi maatiaiskissa hinta tai siperiankissa hinta. Sfinx-kissat ja amerikkalainen lyhytkarva, brittiläinen lyhytkarva, sekä ragdoll, ovat kuitenkin hyvin erilaisia niin ulkonäöltään kuin luonteeltaankin. Ragdoll elinikä on keskimäärin pitkä, kun taas sfinx-kissat voivat olla alttiita eräille terveysongelmille, minkä vuoksi ne saattavat elää hieman lyhyemmän elämän.

Karvattomien rotujen toinen edustaja, Peterbald, muistuttaa ulkonäöltään hieman venäjän sinistä, tosin ilman sen tunnusomaista hopeanhohtoista turkkia. Venäjänsininen hinta ja venäjän sininen ovat molemmat melko suosittuja rotuja Suomessa, kuten myös neva masquerade hinta ja siperian metsäkissa. Peterbaldin rotu on venäläistä alkuperää, kuten venäjänsininen. Kuitenkin Peterbaldin ja venäjänsinisen luonne eroaa monin tavoin. Esimerkiksi Peterbald on yleensä sosiaalisempi ja aktiivisempi kuin venäjänsininen. Kuten punainen kissa, myös Peterbald on erittäin kiintynyt omistajaansa.
Peterbald-kissojen hinta on yleensä korkea, mutta se voi vaihdella kissan iän, sukupuolen ja terveydentilan mukaan. Peterbaldin ulkonäkö ja luonne voivat myös vaikuttaa sen hintaan.

Lue lisää kissarodusta Sfinx täältä.

Venäljansiniselle ominainen hopeanhohtoinen turkki puuttuu Peterbaldilta. Venäljansinin hinta Suomessa on melko suuri, kuten myös siperianmetsakissan tai nevan masqueraden hinnat ovat. Kuitenkin näiden rotujen hinnassa saattaa olla eroja riippuen esimerkiksi kissan ika, terveydentila ja sukupuoli.

Lopulta jokaisen kissojen hankkimisen tulee perustua enemmän niiden luonteeseen kuin ulkonäköön tai hintaan. On tärkeää muistaa, että jokainen kissa on yksilöllinen olento omilla tarpeillaan ja persoonallisuudellaan.

Harvinaisemmat rodut: Korat ja Abessinialainen

Kanadan sfinxin ja japanin bobtailin kaltaiset rodut saattavat ensin vetää huomion puoleensa, mutta harvinaisempien rotujen, kuten Koratin kissan, yksilöllisyys ja luonteenpiirteet tarjoavat kiehtovan vaihtoehdon. Korat kissa, joka tunnetaan myös sinisenä kissana, on erittäin älykäs ja leikkisä roduista. Niille on ominaista niiden voimakas kiintymys perheeseensä, joka tekee niistä erinomaisen valinnan niille, jotka toivovat söpöjä kissanpentuja, joiden kanssa he voivat viettää paljon aikaa. Kuitenkin, rotu vaatii runsaasti liikuntaa ja stimulaatiota, joten ne eivät välttämättä ole paras valinta ensi kertaa kissanomistajille.

Toinen harvinaisuus on Abessinialainen, argutiivinen ja aktiivinen kissarotu, jonka juuret voivat jopa jäljittää historialliseen Egyptinmauun. Abessinialaisilla on poikkeuksellisen leikillinen ja utelias luonne, ja niiden elegantti kilpikonna väritys kissa tuo lisäksi ripauksen luksusta ja ainutlaatuisuutta. Niiden lihaksikas ruumis ja isot kissarodut tyyppi luokittelevat ne monien kissarotu testien mukaan niitä parhaimmistoon. Ne ovat myös tunnettuja leikkisyydestään, joka voi kuitenkin mennä ylenpalttiseksi, jolloin ne voivat olla sfinx hinnan veroisia vaivoja niille, jotka eivät ole tottuneet säilyttämään pysyvää lelukokoelmaa.

On kuitenkin huomattava, että molemmat rodut voivat olla haasteellisia ensimmäistä kertaa omistajille. Niiden aktiivisuus vaativaa sitoutumista sekä fyysisesti että henkisesti. Lisätietoa näistä roduista voi hankkia paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltään tai kasvattajilta ennen päätöksen tekemistä.

Eurooppalainen kissa: Monipuolisuuden mestari

Kissarotuista eurooppalainen kissa on monille tuntematon, mutta tämä rotu on oikea monipuolisuuden mestari. Sen tasapainoinen ja rauhallinen luonne tekee siitä erinomaisen seuralaisen niin lapsiperheille kuin yksinasuvillekin. Lisäksi eurooppalaisen kissan ulkomuodosta löytyy monenlaista vaihtelua, sillä rodusta löytyy sekä lyhytkarvaisia että raidallisia yksilöitä. Mielikuva tästä rodusta saattaa peittyä esimerkiksi persialaisen kissan hintaan tai mahtipontisten neva masquerade pentujen tai venäjänsinisen kissan ulkonäköön, mutta moni kissanomistaja onkin yllättynyt huomatessaan, kuinka persoonallinen ja monipuolinen kotikissa rotu eurooppalainen kissa onkaan.

Mikäli olet miettinyt, mikä kissarotu sopisi minulle tai mistä ostaa kissa, kannattaa miettiä perinteisten myydään siperiankissa, myydään sfinx tai myydään ragdoll pentuja ilmoitusten sijaan eurooppalaisen rotukissan hankintaa. Tämä rotu kissa sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin, ja luonteeltaan se on rauhallinen kissarotu. Kuitenkin kissoja myynnissä -ilmoitusten lisäksi kannattaa harkita myös, olisiko mahdollisuus adoptoida eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Esimerkiksi Lahti on alue, josta kissanpentuja on usein tarjolla. Leopardi kissa tai manx kissa voivat olla eksoottisia vaihtoehtoja, mutta monesti yksinkertainen lyhytkarvainen kissa tai kotikissan naama omaava eurooppalainen kissa voivat tuottaa suurimman ilon. Joten, olipa mielessä myydään brittiläinen lyhytkarva tai ostetaan kissanpentu, eurooppalainen kissa on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Eurooppalainen kissa on todellinen monipuolisuuden mestari ja sopii erinomaisesti niin lapsiperheille kuin yksinasujillekin. Sen tasapainoinen ja rauhallinen luonne sekä ulkonäön vaihtelevuus tekevät siitä ihanteellisen lemmikin kaikkiin elämän tilanteisiin.

Maatiaiskissa: Suomen yleisin "rotu"

Vaikka suurin kissarotu, “main coon”, onkin suosittu, suurin osa Suomen kissoista on itse asiassa maatiaiskissoja. Maatiaiskissa kuva kertoo meille, että tämä ihmisrakas kissarotu ei ole minkään tietyn rodun puhdasverinen edustaja, vaan se voi olla sekoitus monia eri rotuja, kuten itämainen pitkäkarva tai sokoke. Tämä ei kuitenkaan vähennä maatiaiskissojen charmia ja persoonaa. Niissä voi nähdä merkkejä monista roduista, kuten somali (kissarotu), bobtail tai eurooppalainen (kissa), mikä tekee niistä erittäin mielenkiintoisia ja uniikkeja lemmikkejä.

Maatiaiskissat ovat yleisiä löytöeläinten joukossa, ja monissa löytöeläintaloissa voitkin törmätä söpöjä kissanpentuja, jotka ovat maatiaiskissoja. Osa maatiaiskissoista saattaa muistuttaa jopa eksoottisia rotuja, kuten egyptiläistä kissaa tai lumibengalia. Rotukissan pentuja, kuten maine coon pentu tai devon rex, voivat olla kalliita, niiden hinta saattaa olla jopa samaa luokkaa kuin cymric tai cornish rex hinta. Maatiaiskissat kuuluvat usein terveimpiin kissarotuihin, mikä on osa niiden suosiota: ne ovat pieni kissarotu, joka kuitenkin voi elää pitkän ja terveen elämän. Vaikka myydään brittikissa -ilmoituksia näkee usein, moni suomalainen valitsee edelleen maatiaiskissan, joka tekee siitä yhden Suomen yleisimmästä “rodusta”.

Maailmassa on lukuisia erilaisia kissarotuja mutta Suomessa yleisin “rotu” onkin itse asiassa maatiaskissa. Sen suosio johtuu sen monimuotoisuudesta, terveydestä ja persoonallisuudesta. Maatiaiskissat ovatkin erinomainen valinta lemmikiksi niille, jotka arvostavat kissan luonteenpiirteitä enemmän kuin tietyn rodun ulkonäköä tai statusta.

Kissan valinta: Miten löytää sopiva rotu juuri sinulle?

Kun kissan hankintaa suunnitteleva pohtii eri rotuvaihtoehtoja, on tärkeää ottaa huomioon oma elämäntilanne, asumismuoto sekä myös se, kuinka paljon aikaa on valmis uhrata uuden perheenjäsenen hoitamiseen. Esimerkiksi sellaiset rodut kuten kiharakarvainen German Rex tai harvinaisempi sinisilmäinen Neva Masquarade vaativat kissaroduista eniten huolenpitoa ja hoitoa. Toisaalta, vaikkapa eurooppalaiskissa tai suomen maatiaiskissa sopivat monenlaisiin elämntilanteisiin ollen hyvin sopeutuvaisia. Maine Coon -rotu tunnetaan esimerkiksi voimakkaasta kehosta ja keski-iän ollessa pitkä, on se usein suosittu valinta perheissä.

Toisaalta, kun mietitään hieman harvinaisempia rotuja, huomio kannattaa kiinnittää myös kissan hankinnan hintaan. Esimerkiksi Burma tai Ragdoll ovat rotuja, joiden hankintahinta on keskimääräistä korkeampi. Sphynx-kissa, yksi kalleimmista kissaroduista, on erityisen mielenkiintoinen karvattomuutensa takia, mutta sen hankinta vaatii perehtymistä ja harkintaa. Nykyään halutessasi löydät helposti erilaisia sfinx kasvattajat, joilta voit kysyä lisätietoja tästä ainutlaatuisesta rodusta. Toisaalta, suosittu oranssi maatiais kissa on edullisempi vaihtoehto, jonka luonne on usein ystävällinen ja leikkisä. Jotkut saattavat suosia esimerkiksi sekarotuista kissaa, joka voi olla myös loistava valinta.

Sekarotuiset kissat ovat usein edullisempia ja niiden luonne on yleensä sopeutuvainen. Sekarotuisissa kissoissa on monesti myös vähemmän perinnöllisiä terveysongelmia kuin tietyissä puhdasrotuisissa kissoissa.

Valintaprosessi ei ole helppo tehtävä, mutta kun löydät itsellesi sopivan rodun tai sekakarvan, se on kaiken vaivan arvoinen. Muista, että jokainen kissa on yksilö ja ansaitsee rakastavan kodin riippumatta rodusta tai taustasta.

Kissan hoidosta: Vinkkejä ja suosituksia

Kissan hoitoon liittyy monia seikkoja, jotka jokaisen kissanomistajan on syytä ymmärtää. Ensinnäkin, on tärkeää tietää, kuinka paljon kissa nukkuu päivän aikana, jotta sen päivittäiset aktiviteetit voidaan järjestää riittävästi levon tarjoamiseksi. Lisäksi kissan väritys ei ole vain esteettinen seikka, vaan sillä saattaa olla merkitystä mm. lämmönsäätelyn ja suojautumisen kannalta. Tässä yhteydessä myös kissan luonne on tärkeä huomioida, sillä se vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaiseen perheeseen ja elinympäristöön kissa parhaiten soveltuu. Esimerkiksi kissarotu Maine Coon on tunnettu rauhallisesta ja ystävällisestä luonteestaan, kun taas bengali kissa ja lyhytkarvainen britti saattavat tarvita enemmän aktivointia.

Kun hankitaan uusi kissa, on olennaista harkita tarkkaan, mikä kissa sopii parhaiten minulle ja perheelleni. Sukupuueen valinnalla, uros vai naaras kissa, voi olla merkitystä kissan käyttäytymiseen ja temperamenttiin. Jos haluat ostaa rotukissan, kannattaa aina tarkistaa huolella, mistä se hankitaan ja mitä huomioitavaa on eri rotujen, kuten ragdoll kissanpennun tai persialaisen kissanpennun, hankinnassa. Toisaalta, maatiaiskissa voi olla erinomainen valinta monipuolisen luonteensa ja terveytensä ansiosta. Kissan ostoon liittyy monta seikkaa, joten ota huomioon nämä vinkit ja suositukset, jotta uusi lemmikkisi on varmasti sopiva juuri sinulle.

Muistathan myös aina ottaa huomioon oman elämäntilanteesi ennen kuin hankit lemmikin. Kissan hoito vaatii aikaa, rahaa sekä sitoutumista vuosien ajaksi.

Rotukissan hankinta: Mistä ja mitä huomioida?

Rotukissan hankinnassa on paljon huomioitavaa. Brittiläisen lyhytkarvan myynnissä ja elinikä, isojen kissojen kuten mainecoonien käyttäytyminen sekä exoottisten rotujen, kuten itämaisen lyhytkarvan ja bengalin kissanpentujen hinta ja saatavuus vaikuttavat päätökseen. Pitkäkarvaisten rotujen, kuten sfinxin tai angorakissan omistaminen vaatii myös enemmän ponnisteluja niiden turkinhoidon osalta. Monipuolisen luonteensa ja elinvoimaisuutensa vuoksi brittiläinen lyhytkarva on monien suosikki. Samoin ihastuttavat valkoiset kissanpennut tai parhaat venäjän sinisen kissan yksilöt tai oudompi ilveksen näköinen kissarotu, voivat olla haaveiden täyttymys.

Määrätietoisen ja osaavan harrastajarotukissan omistajan on syytä pohtia myös muita vaihtoehtoja. Harvinaisemmat rodut, kuten hännätön kissa tai norjalainen metsäkissa, saattavat olla myynnissä, mutta ne saattavat olla hintavia. Rotukissan hinnan lisäksi myös hoitokustannukset voivat olla korkeat, varsinkin jos kissa sairastuu. Musta valkoinen kissa tai söpöjä kissoja, kuten pyhä birma ja pitkäkarvainen kissa, saattavat vaatia säännöllisiä eläinlääkärikäyntejä. Myös rotukissojen luonteenpiirteet voivat vaikuttaa hankintaan. Esimerkiksi myynnissä oleva siamilainen kissa saattaa sopia aktiiviselle perheelle, kun taas рэгдолл tai pienin kissarotu, esimerkiksi sfinx kissa pentu, ei välttämättä kestä vilkasta kotielämää. Käytännössä jokaisen tulevan kissanomistajan on siis arvioitava, mikä rotu sopii parhaiten juuri itselle.

Lopulta päätös on sinun. Muista kuitenkin, että jokaisella kissalla on oma persoonansa riippumatta rodusta. Huolellinen harkinta auttaa varmistamaan, että löydät itsellesi sopivan lemmikin.

Kissan luonne: Rotukohtaisia eroja ja yhtäläisyyksiä

Kissarotujen kirjo on laaja, ja niin myös niiden luonteessa on huomattavia eroja. Esimerkiksi Maine Coon -kissan luonne on usein kuin “koiramainen kissa”; se on leikkisä, aktiivinen ja hellä, mutta myös tarpeeksi itsenäinen, jotta omistajat eivät koe sen vaativan liikaa huomiota. Monet pitävät Maine Coonia ihanteellisena kissarotuna, koska sen suuri koko ja ystävällinen luonne tekevät siitä erinomaisen seuralaisen. Kissoja myytävänä voi löytyä useasta eri rodusta, mutta aina tulisi ottaa huomioon oman elämäntilanteen sopivuus tiettyyn kissarotuun.

Masquerade suomeksi tarkoittaa naamiaista, ja se tuo mieleen salaperäisyyden ja mystisyyden, jotka ovat tyypillisiä osa kissaroduille. On myös vähemmän tunnettuja rotuja, kuten kaljukissa, kaljukissa eli Sphynx, joka on karvaton, mutta äärimmäisen kiintynyt omistajiinsa. Isokorvainen kissa, jolla tarkoitetaan yleensä Abessinialaista tai orientaalia, tuo eksoottisen lisänsä kotiin. Iän myötä, kissan luonne saattaa muuttua rauhallisemmaksi, mutta usein leikkisyys säilyy loppuun asti. Myös maatiaiskissa, jota voi olla mustavalkoinen tai minkä tahansa muun värinen, voi olla luonteeltaan aivan yhtä ainutlaatuinen kuin rotukissa. Tärkeintä on aina kissaa ottaessa valita sellainen kissa, jonka luonne ja tarpeet vastaavat parhaiten omaa elämäntyyliä ja arkea.

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!