Koiranruoka

Elämme aikaa, jolloin koiranruoka mahdollisuuksia on suunnaton määrä aina kuivaruoasta märkäruokaan sekä raakaruokaan. Jo pelkkiä koiran makupaloja, hampaiden hoitotuotteita ja lisäravinteita sekä öljyjä on paljon erilaisia eri merkeiltä.

Tuotteiden laaja saatavuus on toki positiivinen asia, mutta varmasti hyvän ja laadukkaan ruoan löytäminen omalle koiralle voi olla haastavaa, sillä ruoan valintaan vaikuttavat monet asiat, kuten koiran ikä, rotu, koko, aktiivisuus ja terveydentila. Merkkejä on useita, ja teemme tuote-esittelyjä ja käymme läpi suosituimpia koiranruokamerkkejä, jotta löytäisit koirallesi parhaan ja toimivimman ruokavalion.

Listaamme tuotteita eri valmistajilta, kuten esimerkiksi Royal Canin, Pedigree, Racinel, Golden Eagle, Brit care, Eukanuba, Mush, Acana, Clinivet, Maukas, Hurja, Purina, Taste of wild, Hills ja Orijen.

Kuinka valita hyvä koiranruoka?

Herkku koiralle

Koiran ruoka tulee koostua samoista ravintoaineista kuin ihmisenkin; riittävästi proteiinia, kivennäisaineita, hiilihydraatteja, hivenaineita, rasvahappoja ja vitamiineja. Koiranruoan valitseminen ei ole helppoa, ja makuja on monta, toisille voi vaikuttaa maku, haju, hinta, terveellisyys toisille lääkärin tai tutun suositukset. Toiset haluavat antaa koiralle kotiruokaa, toiset kuivamuonaa, jotkut taas märkäruokaa tai raakaruokaa.

Tuotesisältöjen lukeminen ei ole aina helppoa, koska raaka-aineita ei aina ilmoiteta kovin tarkasti. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että suurin osa huonolaatuisista elintarvikkeista sisältää enemmän lisäaineita, säilöntäaineita, keinotekoisia väriaineita, viljan täyteaineita tms. Jos aineosaluettelo on suhteellisen lyhyt, hyvä selkeä proteiini lähde mainitaan tuotesisällön alussa ja säilyvyysaika on järkeenkäypä, on tuote todennäköisemmin kohtuullinen. Myös proteiinin alkuperä kiinnostaa monia, mutta niitä harvemmin merkitään tuotesisältöihin. Useat valmistajat kuitenkin kertovat tuotteiden sisällöistä sivuillaan. Tutustu merkkeihin, tuotteisiin ja valmistajiin, kun etsit lemmikillesi parasta ja sopivinta ruokaa.

Ruokintatavan valinta?

Koiran raakaruokinta eli barffaus on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana hyvin suosituksi, ja perustuu siihen, että koira saisi ruokaa mahdollisimman alkuperäisellä tavalla, syöden raakaa lihaa, sisäelimiä, raakaa kalaa ja luita. Raakaruokinta on hieman työläämpää ja vie enemmän aikaa kuin nappularuoka, koska ruoan määrä ja monipuolisuus, ja esimerkiksi öljylisän tarpeen määrä tulee olla omistajalla hallussa, mutta nykyään raakaruoka on tilattavissa tai hankittavissa helposti valmiissa pakkauksissa. Kuitenkin periaatteessa monipuolisesta raakaruoka-annoksesta koira saa kaiken tarvitsemansa.

Teollisen kuivan ja kostean koiranruoan käyttäminen on edelleen tavallisin ruokintatapa, se on siistiä, helppoa ja sitä on helppo ottaa muun muassa reissuun mukaan.

Koira ja kahvi

Kuivaruoka myös usien säilyy kauemmin ja usein raakaruokaa halvempaa. Kuitenkin valmiin kuivamuonan ja märkäruoan valitsemisessa kannattaa olla tarkkana, että koira saisi tarpeeksi proteiinia, sillä ne sisältävät usein suuremman osan hiilihydraatteja. Hyvää hinta-laatusuhdetta kannattaa etsiä, sillä mikä sopii kavrin koiralle, ei ole välttämättä se paras omalle lemmikille. Myös esimerkiksi kuivaruoan sisältämät vitamiinit eivät aina ole niin helposti imeytyviä, siksi laadukkaan tuotteen valintaa kannattaa panostaa.

Koiran ruokinta voi aivan hyvin koostua myös useamman eri tavan yhteensovittamisesta. Esimerkiksi teollisen kuivamuonan ja raakaruoan yhdistäminen voi toimia, kunhan omistaja on selvillä ravintomääristä. Myös hyvin valmistettu monipuolinen kotiruoka voi olla koiralle sopiva vaihtoehto valmiin raakaruoan sijaan. Kotiruoan ja raakaruoan voi korvata myös teollisella märkäruoalla, ja tavat voivat vaihdella keskenään. Myös ihminen herkuttelee välillä, eikä se kaada terveyttä.

Koira ja erityisruokavalio

Jos koira tarvitsee erityisruokavaliota, sen tarkoitus on silloin tukea koiran oloa ja hyvinvointia. Koiran erityisruokavalioon on joku syy allergiasta sairauteen (esimerkiksi munuaisvaiva, maksasairaus,sydänsairaus tai koiran vaikea ylipaino). Nykyisin on olemassa usealta merkiltä koiranruoka allergiselle koiralle, joista poistettu helposti allergisoivia ainesosia. Samoin löytyy paljon tuotteita silloin, kun koiralla ylipainoa. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa lemmikillesi sopivasta erityisruokavaliosta.

Koiran närästys – vältä ongelmat sopivalla ruoalla

Koira syö ruoha

Kuten ihmisillä niin koirillakin, ruokavalio on täysin sidoksissa terveyteen ja ulkonäköön. Oikealla ruokavaliolla koira pysyy terveenä ja näyttää hyvältä. Esimerkiksi närästys on ongelma, joka johtuu usein epäsopivasta ruokavaliosta. Joka kymmenes ihminen kärsii närästyksestä, joten jos koira kärsii närästyksestä, on siihen helppo samaistua. Hankala ja epämukava, mutta myös koirilla varsin tavallinen vaiva, jota on vaikea havaita. Epäile koiran närästys vaivaa, jos koirasi oirehtii useammalla sopivalla tavalla heti ruoan jälkeen tai makuulla ollessa. Nieleskeleekö koira voimakkaasti? Nuoleskelee paljon?Kuriseeko vatsa tai läähättääkö ja röyhtäileekö koira heti syötyään? Tuleeko koiralla helposti oksennus? Myös alituinen ruohon syöminen voi olla yksi oire tai joku erikoinen uusi tapa pureskella jotain. Kuitenkin samanlaisia oireita voi tulla myös muista ongelmista, kuten esimerkiksi nielutulehduksesta.

Koiran närästys voi aiheuttaa omistajalle päänvaivaa, mutta oireita usein lisää täysi vatsa ja paikallaan olo. Vatsaa ärsyttäviä ruokia tulisi välttää. Ruokintakerrat voi olla hyvä jakaa kahteen tai kolmeen kertaan vuorokaudessa, ja kokeilla erilaisia ruokavalioita. Myös syömistä myöhään illalla olisi hyvä välttää. Koiran ruoan sekaan voi olla hyvä lisätä happamia maitotuotteita tai esimerkiksi maitohappobakteeria. Jos oireet ovat pahat tai oireilu jatkuu pitkään, toki koira on syytä käyttää eläinlääkärin luona tarkemmissa tutkimuksissa, mutta on hyvä muistaa, että koiran närästys on usein oire vääränlaisesta ruokavaliosta, allergioista, ylipainosta tai muun muassa refluksista.

Lemmikintarvike.fi sivustolla olemme koonneet erilaisia koiran tarvikkeita ja ravitsemustuotteita laidasta laitaan, herkuista kuiva – ja märkäruokaan sekä raakaruoasta erityisruokaan. Listaamme ja arvostelemme suosituimmat, luotettavimmat ja hinta-laatusuhteilta parhaat tuotteet helpottamaan sinun ja lemmikkisi arkea. Toivomme, että löydät kauttamme uusia tuotteita, sekä vanhoja hyväksi havaittuja luottotuotteita, ja jos sinulla on mielessä koiranruoka brändi tai tuote, jota ei löydy sivustoltamme, ota ystävällisesti yhteyttä. Olemme sinua ja lemmikkisi hyvinvointia varten!
Marja
Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!