Kehu, hali, helli – miksi koirat rakastavat rapsuttelua?

Koirat rakastavat kehumista, hellittelyjä ja rapsutteluja! Kukapa ei! Kun kehut ja ylistät koiraasi puhumalla sille, muuttuuko sen käytös, jos lisäät kehuihin vielä taputtelun ja rapsuttelun?

Koirat rakastavat rapsuttelua

Koirat rakastavat kehumista, hellittelyjä ja rapsutteluja! Kukapa ei! Kun kehut ja ylistät koiraasi puhumalla sille, muuttuuko sen käytös, jos lisäät kehuihin vielä taputtelun ja rapsuttelun?

Mitä tapahtuu, kun rapsuttelet ja hellit koiraasi?

Tutkimuksissa on todistettu, että koirat rauhoittuvat, niiden syke ja verenpainetaso laskee, kun ne saavat rapsutteluja, taputteluja ja silittelyjä. Koira huomioi omistajansa aivan pienetkin huomionosoitukset ja merkit, mutta niillä on suuri vaikutus koiran käyttäytymiseen.

Omistajan ja koiran välille kehittyy hyvä kiintymyssuhde

Sanotaan, että koira on ihmisen paras ystävä. Vuosien saatossa koirista on tullut ihmisten läheisiä lemmikkejä, ja ne ovat nykyisin jo perheenjäseniä. Koirat ovat alkaneet muistuttaa ihmistä enemmän, etenkin siinä, kuinka ne kiintyvät omistajaansa.

Ihan kuten pieni lapsi kaipaa äitinsä rakkautta, hellyyttä ja syliä, myös koira rauhoittuu rakkaan ihmisen läsnäolosta. Äidin nostaessa itkevän vauvan kopasta, lapsi usein rauhoittuu ja lopettaa itkemisen. Sama pätee myös koiraan. Rapsuttelemisen, taputtelun ja silittelyjen, sekä hoitamisen ja leikkimisen kautta koira kiintyy omistajaansa samalla tavalla.

Turvallisuuden tunne kasvaa

Koirasi kaipaa jatkuvasti merkkejä ja muistutuksia siitä, että rakastat sitä yhä. Paras tapa näyttää se onkin hellyys ja huolenpito. Rauhallinen rakastava rapsuttelu ja juttelu vahvistaa koiran turvallisuuden tunnetta ja lisää itsevarmuutta, jolloin koirasta tulee rauhallisempi ja tunne-elämältään tasapainoisempi. Samalla käytöshäiriöiden määrä vähenee.

Huomionhakuisuus ja häiriökäytös vähenee

Koirat rakastavat ja haluavat huomiota ihan kuten pienet lapset. Jos ne eivät tule mielestään tarpeeksi huomioiduksi, ne alkavat käyttäytyä huomionhakuisesti: haukkuvat, villiintyvät, leikkivät rajusti ja jopa tuhoavat tavaroita. Ne siis tarvitsevat rakkautta ja rajoja, eikä siinä ole mitään väärää.

Rapsuttele oikein!

Jokainen meistä tykkää mukavista asioista, hyvänolontunteesta ja hellimisestä. Kuitenkin kaikki ovat yksilöitä, toinen tykkää enemmän päähieronnasta ja toinen jalkahieronnasta, toinen menee mieluummin kampaajalle ja toinen taas parturiin. Sama pätee myös koiriin! Koiralla saattaa olla alueita, joihin se ei tahdo mielellään koskettavan, kuitenkin hellyydenosoitusten pääpiirteet ovat kaikille samat.

Anna koiran päättää

Poika kävelee koiran kanssa

Hyvä perussääntö on – Älä koske koiraan, joka ei halua rapsuttelua! Etenkin, jos kyseessä on vieras koira.

Koira hakeutuu luoksesi ja pyytää silittelyä, jos haluaa. Jos koira ei hakeudu seuraan, ja viihtyy omissa oloissa, anna sen olla. Koiraa voi kutsua luokse, tai sen luo voi kyykistyä ja sille voi jutella ja hakea kontaktia, mutta jos koira ei osoita erityistä kiinnostusta, sen tulisi antaa olla.

Lapsille on hyvä opettaa, että nukkuva koira on hyvä jättää rauhaan, ja jos koira on omissa oloissaan tai poistuu leikeistä, sen annetaan olla rauhassa. Lapset eivät ymmärrä tätä itse, vaan opettaminen on aikuisen vastuulla.

Huomioi koiran tarpeet

Ensi tapaamisella koira haistaa ihmistä, se on koiran tapa tutustua. Se ei vielä ole kutsu rapsutteluun. Odota rauhassa koiran merkkejä, yleensä vilkaisu, hännän heiluttaminen ja luona pysyminen osoittavat, että tuttavuutta saa tehdä rapsuttaen.

Koira osaa myös näyttää, mistä se haluaisi mieluiten tulla rapsutetuksi. Usein ne tarjoavat aluksi päätään ja korviaan, mutta saattavat jo pian luottamuksen saatuaan heittäytyä eteen selälleen toivoen maharapsutuksia.

Koirat rakastavat myös rinnasta ja pyllyn päältä, ihan hännän tyvestä rapsuttelua ja usein ihanimpia paikkoja onkin ne, joihin ne eivät itse yllä. Älä kuitenkaan kisko tai vedä hännästä!

Vältä äkkinäisiä ja kovia liikkeitä

Koirat pitävät jatkuvasta, hellistä ja pehmeistä liikkeistä. Älä ole agressiivinen, kovakourainen ja vältä äkkinäistä ja pelottavaa liikehdintää

Koiran helliminen, kehuminen ja taputtelu eivät ole vain koiraasi varten. Hellittely vaikuttaa koiran fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, sosiaalisten tapojen oppimiseen, hyvän kiintymyssuhteen luomiseen ja sitä kautta myös omistajan hyvinvointiin. Onnellinen omistaja, onnellinen koira!

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!