Miksi kissa kehrää? – Ymmärtäminen mystisen käytöksen taustalla

Miksi kissa kehrää?

Kissojen omistajat ja eläinten ystävät ovat varmasti miettineet tätä kysymystä: miksi kissa kehrää? Kehrääminen on yksi kissojen tunnetuimmista ja kiehtovimmista käytöksistä. Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle kissan kehräämiseen, sen syihin ja merkitykseen kissoille ja niiden omistajille.

Miksi kissa kehrää? Tähän kysymykseen on etsitty vastausta jo vuosisatoja. Kehrääminen on tuttu ilmiö eri puolilla maailmaa, ja se on mainittu historiallisissa teksteissä, kuten muinaisegyptiläisissä hieroglyfeissä ja antiikin Rooman runoissa. Kissojen kehräämisen taustalla on monia teorioita, mutta lopullista vastausta siihen, miksi kissa kehrää, ei ole vielä saatu.

Miten kissa kehrää?

Kissat kehräävät, kun niiden hengitystie- ja äänihuulten lihakset supistelevat nopeasti. Tämä aiheuttaa ilmaa virtaamaan sisään ja ulos, mikä puolestaan luo kehräävän äänen. Kehrääminen voi tapahtua niin sisään- kuin uloshengityksen aikana, ja kissat voivat säädellä sen voimakkuutta ja taajuutta.

Kehräämisen merkitys kissoille

Kissat kehräävät useista syistä, ja kehrääminen voi olla merkki niin hyvinvoinnista, stressistä kuin kivustakin. Tässä on muutama esimerkki siitä, miksi kissa kehrää:

  • Rauhoittuminen ja rentoutuminen: Usein kissojen katsotaan kehräävän, koska ne ovat tyytyväisiä ja rentoutuneita. Kehrääminen voi auttaa kissoja rauhoittumaan esimerkiksi leikkimisen, ruokailun tai muiden aktiivisten tilanteiden jälkeen.
  • Kommunikaatio: Kehräämisen avulla kissat voivat viestiä ihmisille ja muille kissoille. Kehrääminen voi tarkoittaa, että kissa haluaa huomiota tai hellyyttä. Toisaalta kissat voivat kehrätä myös, kun ne ovat ahdistuneita tai stressaantuneita, jolloin kehrääminen toimii rauhoittavana eleenä.
  • Paraneminen ja kivunlievitys: Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että kehräämisen värähtelyillä voi olla paranemista edistävä vaikutus. Kehrääminen voi auttaa kissaa lievittämään kipua, vähentämään turvotusta tai nopeuttamaan luunmurtumien parantumista.
  • Emot ja pennut: Emokissat kehräävät usein pentujensa kanssa. Kehrääminen auttaa rauhoittamaan pentuja ja luomaan läheisyyttä emon ja pentujen välille. Myös pennut alkavat kehrätä jo varhaisessa vaiheessa.

Kehrääminen ja ihmisen ja kissan suhde

Kun pohditaan kysymystä, miksi kissa kehrää, on tärkeää huomioida myös kehräämisen vaikutus ihmisen ja kissan väliseen suhteeseen. Kehrääminen voi vahvistaa sidettä kissan ja sen omistajan välillä ja auttaa luomaan luottamusta ja turvallisuuden tunnetta.

Kehräävän kissan läheisyys voi myös olla hyödyllistä ihmisille. On todettu, että kehräävän kissan läsnäolo voi alentaa ihmisen stressitasoa ja verenpainetta sekä auttaa rentoutumaan. Joissakin tapauksissa kehräävien kissojen on myös havaittu helpottavan masennusta ja ahdistusta.

Voiko kehräämisen opettaa tai estää?

Vaikka kehrääminen on luonnollinen osa kissan käyttäytymistä, jotkut omistajat saattavat miettiä, voiko kehräämistä opettaa tai estää. Kissan kehräämistä ei voi varsinaisesti opettaa, mutta voit kannustaa kissaa kehräämään tarjoamalla sille turvallisen ja rentouttavan ympäristön sekä osoittamalla rakkautta ja huomiota.

Jos kissan kehrääminen häiritsee sinua esimerkiksi nukkumisen aikana, voit yrittää siirtää kissan makuuhuoneesta tai tarjota sille erillisen nukkumapaikan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kehrääminen on olennainen osa kissan hyvinvointia, eikä sitä tulisi estää kokonaan.

Yhteenveto

Kehrääminen on yksi kissan mielenkiintoisimmista ja mystisimmistä käytöksistä. Vaikka lopullista vastausta siihen, miksi kissa kehrää, ei vielä tiedetä, on selvää, että kehräämisellä on monia erilaisia merkityksiä ja tarkoituksia kissoille. Kehrääminen voi auttaa kissaa rauhoittumaan, kommunikoimaan, parantumaan ja vahvistamaan sidettä ihmisen kanssa. Kehrääminen on tärkeä osa kissan hyvinvointia, ja omistajien tulisi ymmärtää ja kunnioittaa tätä käytöstä.

On mielenkiintoista pohtia kysymystä, miksi kissa kehrää, ja tietoisuus kehräämisen monista merkityksistä auttaa ymmärtämään paremmin kissan käyttäytymistä ja tarpeita. Omistajina voimme nauttia kehräävien kissojen läsnäolosta ja tarjota heille turvallisen ja rakastavan kodin, jossa kehrääminen on osa arkea.

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!