Näkevätkö koirat värit? Tutkimme totuutta

Näkevätkö koirat värit

Kuvittele hetki, kuinka maailma näyttäytyy koirallesi. Oletko koskaan miettinyt, näkeekö koirat värejä? Tämä kysymys on askarruttanut monia koiranomistajia vuosien varrella. On aika sukeltaa syvemmälle koirien näkökykyyn ja selvittää, miten ne todella näkevät maailman ympärillään.

Koirien näkökyvyn perusteet

Koirien näköaisti eroaa merkittävästi ihmisten näkökyvystä. Ihmiset pystyvät näkemään laajan kirjon värejä kolmessa päävärissä: punaisessa, vihreässä ja sinisessä, mikä tunnetaan trikromaattisena värinäkönä. Koirilla sen sijaan on dikromaattinen värinäkö, joka perustuu kahteen väriin.

Koirien verkkokalvossa on kaksi tyyppiä tappisoluja, jotka ovat herkkiä siniselle ja keltaiselle valolle. Tämä tarkoittaa, että koirat näkevät värejä, mutta niiden maailma on vähemmän värikäs kuin meidän. Punainen ja vihreä voivat näyttää niille enemmän harmaan sävyiltä.

Tieteellinen näyttö

Monet tutkimukset ovat pyrkineet selvittämään, näkevätkö koirat värejä. Yksi merkittävimmistä tutkimuksista tehtiin Venäjällä, missä koiria opetettiin tunnistamaan eri värejä erilaisten palkintojen avulla. Tulokset osoittivat, että koirat pystyivät erottamaan sinisen ja keltaisen, mutta niillä oli vaikeuksia erottaa punaista ja vihreää toisistaan.

Toinen tutkimus Yhdysvalloissa käytti erilaisia valonlähteitä selvittääkseen, miten koirat reagoivat eri värisiin valoihin. Tutkimuksessa havaittiin, että koirat näkivät selkeimmin sinisen ja keltaisen sävyt, kun taas punainen ja vihreä jäivät usein niiden havaintokyvyn ulkopuolelle.

Käytännön havainnot ja esimerkit

Koiranomistajat voivat itsekin havaita, näkeekö koirat värejä, tarkkailemalla lemmikkiensä käyttäytymistä. Esimerkiksi koirat voivat usein olla enemmän kiinnostuneita sinisistä ja keltaisista leluista kuin punaisista tai vihreistä. Tämä johtuu siitä, että sininen ja keltainen ovat selkeämmin nähtävissä niiden värimaailmassa.

Eläinlääkärit ja koirankouluttajat ovat myös havainneet, että koirat reagoivat eri tavalla eri väreihin koulutustilanteissa. Siniset ja keltaiset merkit tai esteet voivat olla helpommin havaittavissa ja navigoitavissa koirille verrattuna punaisiin ja vihreisiin.

Koiran muut aistit

Vaikka koirien värinäkö on rajoittunut, niiden muut aistit ovat erittäin kehittyneet. Haju- ja kuuloaisti ovat erityisen tärkeitä koirien maailmankuvan rakentamisessa. Koirien hajuaisti on jopa 10 000 – 100 000 kertaa tarkempi kuin ihmisten, mikä auttaa niitä navigoimaan ja tunnistamaan ympäristönsä.

Kuuloaisti täydentää näköaistia, jolloin koirat pystyvät havaitsemaan ja reagoimaan ympäristönsä ärsykkeisiin erittäin nopeasti. Tämä yhdistelmä tekee koirista erinomaisia vahtikoiria ja kumppaneita.

Koirien värinäön huomioiminen auttaa ymmärtämään koiraa

Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että koirat todellakin näkevät värejä, mutta niiden värimaailma on huomattavasti rajoittuneempi kuin meidän. Koirat erottavat parhaiten sinisen ja keltaisen, kun taas punainen ja vihreä näyttävät niille enemmän harmaan sävyiltä.

Koiranomistajien on hyvä olla tietoisia tästä, kun he valitsevat leluja ja koulutusvälineitä lemmikeilleen. Siniset ja keltaiset esineet voivat olla houkuttelevampia ja helpommin havaittavissa koirille.

On kiehtovaa pohtia, kuinka koirat näkevät maailman ympärillään. Vaikka niiden värinäkö on rajoittuneempi kuin meidän, ne kompensoivat tämän erinomaisilla haju- ja kuuloaisteilla. Koirat tarjoavat meille loputtomasti iloa ja rakkautta, ja ymmärtämällä paremmin niiden näkökykyä voimme tarjota niille entistä paremman elämän.

Lähteet ja Lisälukemista

  • Neitz, J., Geist, T., & Jacobs, G. H. (1989). Color vision in the dog. Visual Neuroscience, 3(2), 119-125.
  • Kasparson, A. A., Badridze, J., & Maximov, V. V. (2013). Color discrimination in dogs. Journal of Veterinary Behavior, 8(2), 129-135.

Kaaviot

VärinäköIhminenKoira
Punainen✔️
Vihreä✔️
Sininen✔️✔️
Keltainen✔️✔️
Ihmisten ja koirien värinäön vertailu

Näkeekö koirat värejä? Kyllä, mutta ei samalla tavalla kuin me. Toivottavasti tämä artikkeli on tarjonnut sinulle uutta ja mielenkiintoista tietoa koirien värinäöstä. Jaa omia kokemuksiasi ja havaintojasi koirasi näkökyvystä kommenttikentässä!

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!