Kissan hampaat – hoida ja ennaltaehkäise ongelmat

Kissan hampaat scaled 1

Kissan hampaat ovat sen tärkein väline, sillä kissa on lihansyöjä. Kissa metsästääkin luonnostaan jyrsijöitä ja muita eläimiä, joita syömällä myös hampaatkin pysyvät kunnossa. Moni kissa kuitenkin viettää koko elämänsä sisällä eikä näinollen pääse käyttämään hampaitaan raateluun, kuten kissa luonnossa tekisi.

Kotikissan hampaat ovat siis alttiina hammaskivelle ja muille ongelmille, jotka johtuvat siitä, ettei kissan hampaat pääse kunnolla hommiin. Kissan hampaita tulisikin aina seurata, jotta mahdolliset ongelmat voitaisiin hoitaa ajoissa.

Harjaa kissasi hampaat

Kissa olisi hyvä totuttaa käsittelyyn jo sen ollessa pieni. Näin hammaskiven ehkäisy ajoissa on helpompaa. Voit totuttaa kissaasi hammasharjaan aluksi ilman hammastahnaa. Kun kissasi on tottunut harjaan ja hampaiden käsittelyyn, voit ottaa käyttöön kissoille tarkoitetun hammastahnan. Ihmisten hammastahnaa ei suositella, sillä ne ärsyttävät kissan vatsaa. Kissan hammastahnat ovat maustettuja, jolloin harjaaminen on kissan näkökulmasta mukavampaa.

Kissan hampaat on tärkeää harjata silloin, kun ikenet ovat terveet. Tulehtuneet ikenet ovat kipeät. Mikäli kissan hampaisiin havahdutaan vasta tulehduksen myötä ja harjaaminen aloitetaan vasta tuolloin, voi kissa alkaa arastelemaan hammasharjaa. Sehän yhdistää sen kipuun.

Kissan hampaat kannattaa harjata päivittäin. Näin hampaidenhoidosta tulee rutiini ja kissa tottuu siihen. Näin sekä ehkäistään mahdolliset hammasongelmat että totutetaan kissa käsittelyyn. Totuttaminen helpottaa hammasongelmien hoitoa. Mikäli siis ongelmia ilmenee myöhemmin, kissa ei pelkää tai arastele hammasharjaa.

Kissan hampaiden harjaus onnistuu kotona, mutta mikäli kissalle on jo ehtinyt tulla hammaskiveä ja se vaatii eläinlääkärin käytön, tietää tämä kissan rauhoittamista. Kissa rauhoitetaan eläinlääkärin vastaanotolla ja sen hampaat tutkitaan huolellisesti ja hammaskivi poistetaan.

Kissan hampaat vaihtuvat 7 kuukauden ikään mennessä

Kissalla on aluksi 26 maitohammasta, mutta ne vaihtuvat koirien ja ihmistenkin tavoin pysyviksi hampaiksi, joita kasvaa 30 kappaletta. Hampaiden vaihtuminen alkaa usein n. 4-5 kuukauden iässä ja ne ovat usein vaihtuneet 7 kuukauden ikäisellä pennulla.

Hampaat vaihtuvat yleensä siististi, mutta niiden vaihtumista kannattaa silti seurailla. Seuraa, että maitohampaat irtoavat uusien hampaiden puhjetessa. Hampaiden vaihtuminen kutittaa ja kissasi saattaa tuntea tarvetta pureskella erilaisia tavaroita. Kissalle onkin hyvä tarjota sitkeää syötävää helpottamaan puremisen tarvetta. Hyviä herkkuja ovat esimerkiksi broilerinkaulat, sydän tai kuivatut muikut. Erilaisten ja eritoten erituntuisten herkkujen antaminen kissalle totuttaa sitä samalla syömään erilaisia ruokia. Näin kissasta saattaa tulla ruokailun suhteen ennakkoluulottomampi aikuinen.

Kissan hammasongelmat

Hammaskivi on kissojen hammasongelmista yleisin. Se alkaa plakin kertymisestä hampaan pinnalle. Plakki muuttuu vähitellen hammaskiveksi. Muodostuneen hammaskiven päälle voi jälleen ilmestyä uutta plakkia, joka voi aiheuttaa kierteen, jolloin kissan hampaan päälle voi muodostua montakin kerrosta hammaskiveä. Tämä vaatii aina eläinlääkärillä käynnin.

Plakki aiheuttaa kissalle ientulehduksen. Tästä voi seurata tulehdus hampaan tukikudoksessa. Tätä kutsutaan parondontiitiksi. Kissalla voi olla ienpakoa tai luukatoa hampaan ympärillä. Kissa voi tämän johdosta menettää hampaansa.

Kissalle voi tulla muitakin suuongelmia. Hammassyöpymä on yksi sairaus, jota tavataan kissoilla silloin tällöin. Sen aiheuttajaa ei tunneta. Hammassyöpymää esiintyy useimmiten ienrajassa, mutta sitä saattaa tulla myös kruunun alueelle. Hammassyöpymä todetaan röntgenin avulla. Vaivaa ei kannata lähteä paikkaamaan, sillä hammas jatkaa syöpymistään paikkausen jälkeenkin. Siksi hammassyöpymä hoidetaan aina hampaan poistolla.

Vaikka kissalla olisi suussa kipua, se ei yleensä näytä sitä. Tällöin omistajan voi olla vaikea havaita suuongelmia. Siksi onkin tärkeää seurata ja hoitaa kissan suuta säännöllisesti. Kun omistaja ja kissa ottavat jo kissan pentuajoista lähtien päivittäiseksi rutiiniksi hampaiden harjauksen ja suun tarkastuksen, on kissalla hyvät lähtökohdat terveeseen suuhun ja elämään.

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!