5 syytä, miksi sinun tulisi ulkoiluttaa kissaa valjaissa

Ulkoileva kissa valjaissa

Kissoja pidetään usein vähän huoltoa vaativina lemmikkeinä, mutta niitä olisi hyvä ulkoiluttaa aivan kuten koiria. Jos et vie kissaasi päivittäiselle kävelylle, se voi tehdä herkästi pahojaan sisällä kotona! 

Usein ihmiset luulevat, että kissan itsenäinen leikkiminen riittää sen aktiviteetiksi, mutta kissat rakastavat rutiineja, leikkimistä ja alkavat varmasti juosta ympäriinsä ahdistuneina ja jahdata esimerkiksi häntäänsä, jos ne eivät saa tarpeeksi aktiviteettia.

On totta, mitä sanotaan – jos haluat onnellisen kissan, ei kannata vain ruokkia sitä ja leikkiä sen kanssa, mutta myös kävelyttää sitä.

Kissan ulkoiluttaminen voi olla hyvä tapa saada perusliikuntaa ja raitista ilmaa, lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta kissan kanssa, sekä viettää laatuaikaa. Listasimme viisi etua, joita kissojen ulkoiluttamisesta on:

On sanomattakin selvää mainita lyhyesti, että tällaisen eläimen kouluttaminen vaatii kärsivällisyyttä! Käymme myös läpi, miten ulkoilu sujuu mahdollisimman mukavasti.

1. Ulkoileva kissa on onnellinen kissa

Sisäkissat elävät turvallisempaa elämää. Ne elävät usein vuosia pidempään kuin vapaasti ulkoilevat tai täysin ulkona elävät lajitoverinsa. Sisäkissan keskimääräinen elinajanodote on 17-21 vuotta, kun taas vain viisi prosenttia pellolla tai metsässä elävistä kissoista elää yli viiden vuoden iän.

Kissan elämä on paljon lyhyempi kuin ihmisen. Ympäristö luo uhkia vapaasti ulkoileville kissoille kaiken aikaa. Liikenne ja autotiet ovat varmasti yksi suurimmista ongelmista, joihin kissoja menehtyy. Samoin loiseläimet, joita ulkona asuvilla kissoilla on, samoin ne saavat herkemmin tauteja, ja samalla levittävät niitä. Kissaeläinten keskimääräinen elinikä vaihtelee 14 vuoden iästä aina parikymppiseksi asti

Vapaana kulkevat kissat nauttivat elämästä ulkona, ja vaikka haluaisimmekin pitää kissamme sisätiloissa, kissa ei sopeudu helposti kotien monimutkaisiin sääntöihin.

Maailman vastustamattomimpia eläimiä on kesytetty tuhansia ja taas tuhansia vuosia – mutta ne rakastavat silti päästä ulos omilla ehdoillaan! 

Paras tapa viettää aikaa kissasi kanssa onkin tehdä kävelylenkki. Se ei ainoastaan anna sille mahdollisuutta tutustua ulkomaailmaan turvallisesti ja valvonnan alla, vaan myös parantaa niiden mielentilaa ja lisää niiden elinajanodotetta!

2. Helppoa ja miellyttävää

Chili ulkoilee valjaissa

Kissat eivät tarvitse päivittäisiä kävelylenkkejä, joten voit viedä ne ulos omilla ehdoillasi. Se on uskomattoman hauskaa, ja kissan kanssa ulkoilu on hieno kokemus! Ajan kanssa teille muodostuu omat rutiinit, ja opitte lukemaan toisianne.

Kuvittele, kissa on kuin koira ilman painolastia, että sinun tarvitsisi ulkoiluttaa sitä säännöllisesti, sairaana tai huonolla säällä. Sitä tämä tarkoittaa! 

3. Ulkoilu tukee kissan terveyttä

Sisäkissat ovat usein ylipainoisia, mikä tarkoittaa, että lihavuuteen liittyvien sairauksien, kuten diabeteksen ja sydänongelmienriski kasvaa. Tämä tilasto pätee myös ikääntyessä, jolloin myös nivelongelmat yleistyvät!

Kissan hoitaminen voi olla vaikeaa, etenkin jos se on lihava. Onneksi omistaja pystyy vaikuttamaan siihen helposti. Liikunta, terveellinen ruokavalio sekä terve mieli ovat tärkeitä asioita meille ihmisille, samoin myös kissoille. Onnellinen kissa, onnellinen omistaja ja rauhallinen koti sekä huomattavasti tyytyväisempi kukkaro.

Kissanpennut ovat erittäin söpöjä, mutta meidän tulee muistaa, että ne ovat myös alunperin saalistajia. 

Esimerkiksi: sisätiloissa asuvat kotieläimet syövät yleensä paremmin kuin ulkokissat, koska ihmisen valvonnassa on enemmän valinnanvaraa; kuitenkin molemmat ryhmät saavat yleensä runsaasti maukasta epäterveellistä ruokaa, koska usein epäterveellisempi on edullisempaa. Toisaalta ulkoileva kissa saa metsästää ja syödä saalisruokaa.

Sisäkissat elävät paljon istuvampaa elämää kuin ulkokissat. Ne viettävät suurimman osan ajasta sohvalla sinun kanssasi, kun taas kissa, joka pääsee ulos, voi viettää koko päivän pitämättä taukoja ja nauttii juoksentelusta sen sijaan, että pysyisi paikallaan tuntikausia, kuten sisäkissa tekisi!

Kissa on täydellinen kumppani kaikille lemmikkieläinten ystäville. Karvaisen ystävän ulkoiluttaminen ei ainoastaan pidä sitä poissa ongelmista, vaan auttaa myös ylläpitämään sen terveellisiä elämäntapoja polttamalla rasvaa ja rakentamalla lihasmassaa!

Hyvä tapa pitää lemmikki aktiivisena ja liikkuvana, on huolehtia siitä, että kävelemme naapurustossa yhdessä, jotta vältämme loukkaantumisia tai sairauksia, kun meillä on hauskaa tutkia kaikkea sitä, mitä elämä tarjoaa. 

4. Kissan itsetunto vahvistuu

Chili ulkoilee mökillä

Jos kissallesi annetaan turvallinen tila ulkona, se tuntee olonsa varmemmaksi ja turvallisemmaksi. Vaikka kissalla olisikin aidattu tila ulkona, se tarvitsee silti ulkoilua valjaissa. Liikunta tekee kissallesi hyvää, helpottaa painonhallintaa ja helpottaa ahdistusta, energia purkautuu, ja samalla kissasi itsetunto nousee.

Kissat ovat itse asiassa älykkäämpiä kuin luulemme! Ne oppivat yhtälailla temppuja ja seuraavat omistajien käytöstä kuin koirat, ne eivät vain omaa yhtä suurta miellyttämisen tarvetta, jonka vuoksi ne päättävät usein itse toiminnastaan. Siksi ulkoilu onkin mahtava tapa luoda parempaa omistaja-kissa-suhdetta

Ajattelepa myös tätä: jos et koskaan vie kissaasi ulos, se ei koskaan tiedä, missä sen koti on. Kävelylenkki auttaa kissaasi löytämään takaisin kotiin, jos jostain syystä pääsisi joskus karkuun.

5. Ulkoilu on luonnollista

Kuten sanottu, kävelyt ulkona ovat erinomaisia sekä lemmikkien että omistajien mielenterveydelle. Hyödyt eivät siis rajoitu pelkästään fyysiseen kuntoon – valjaissa liikkumisen ansiosta kissat saavat lisää itseluottamusta, joten ne eivät todennäköisesti ole yhtä ahdistuneita uusissa ympäristöissä.

On tärkeää tarjota kissallesi rikastuttavia aktiviteetteja, jotka lisäävät sen kognitiivisia kykyjä. Kissat tarvitsevat henkistä stimulaatiota näkemällä ja kiipeämällä oikeissa puissa, sekä näkemällä myös “saaliita”, kuten hiiriä ja lintuja. Näin kissan aivot saavat haluttuja virikkeitä ja häiriökäyttäytyminen kotona vähenee.

Harjoitus tekee mestarin

Olet ehkä nähnyt videoita, joissa ihmiset kouluttavat koiransa käyttämään valjaita. Sama periaate pätee myös kissoihin! 

Laita kissan valjaat sisätiloihin näkyville ja anna sen tottua niihin, koiran valjaat on hyvä pitää erillään niistä. Käytä herkkuja harjoitellessa pukemista ja valjaissa liikkumista. Pidä harjoittelu yksinkertaisena ja vältä turhia häiriötekijöitä.

On tärkeää auttaa kissaasi oppimaan, miten kaikki nämä asiat toimivat, ennen kuin viet sen ulos. Kun se ymmärtää, että ulkona on turvallista, ja valjaat eivät ole ongelma! 

Aloita harjoittelu ja totuttelu sisällä, ja rohkaise herkuin sekä kehuin niin kissa tottuu valjaissa kulkemiseen. Jos harjoittelu sujuu ongelmitta, onnittelut – nauttikaa yhdessä ulkona 🙂

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!