Onko sinulla ulkoileva kissa tai herkästi käpälämäkeen lähtevä koira? Lemmikin tunnistusmerkintä eli mikrosirun asentaminen on kuin henkilötodistus. Kesän kynnyksellä lemmikkieläinten liikkuminen yleensä lisääntyy, siksi oman lemmikin siruttaminen on hyvä tehdä nyt, jos se on vielä tekemättä. Mikrosiru voidaan asentaa lähes kaikille eläimille, esimerksi myös käärmeille.
Tällä hetkellä Suomessa on arviolta noin 700 000 koiraa ja lähemmäs 600 000 kissaa. Tietokannasta löytyy tällä hetkellä noin 500 000 sirutettua koiraa ja 250 000 kissaa.
Mikä mikrosiru oikeastaan on ja miten se toimii?
Pieni riisinjyvän kokoinen ampulla, mikroisru, asennetaan lemmikin kaulanahkaan, ja se sisältää lemmikin tunnistenumeron. Mikrosiruja on erilaisia eri valmistajilta, mutta ne kaikki toimivat samalla tavalla. Kahta samanlaista numeroa ei ole olemassa. Siruttamisen jälkeen omistaja lisää omat tietonsa sekä lemmikin tunnistenumeron rekisteriin.
Lemmikkieläin on helppo siruttaa esimerkiksi eläinlääkärissä vaikka rokotuskäynnin yhteydessä. Eläinlääkäristä saat mikrosirukaavakkeen/ oman tunnistenumeron, jonka omistajan tulee itse rekisteröidä rekisteriin.Tunnetuimpia ovat Turvasiru ja Siruhaku, kissoille rekisteriä pitää myös Kissaliitto ja koirille Kennelliitto.
Omistajan vastuulla on myös päivittää rekisteriin muuttuneita yhteystietoja sekä ilmoittaa lemmikin mahdollinen katoaminen tai kuolema. Oman lemmikin mikrosirun voi rekisteröidä useampaan rekisteriin. Yhtenäistä rekisteriä Suomessa ei ole. Jotkut ulkomailla asennetut sirut eivät ole luettavissa Suomessa, ulkomailta tuotujen eläinten mikrosirun toimivuus on hyvä tarkastuttaa paikassa, jossa on tähän soveltuva skannauslaite, kuten esimerkiksi juuri eläinläärissä.
Huomioithan, että mikrosiru ei ole siis sama kuin GPS-paikannin, ja se toimii ainoastaan, kun se on rekisteröity asianmukaisesti, ja lemmikkisi löytänyt henkilö toimittaa eläimen paikkaan, jossa mikrosirun lukeminen on mahdollista.
Miksi mikrosirutus kannattaa?
Mikrosirun asentaminen on yleensä nopea ja kivuton toimenpide. Se on verrattavissa esimerkiksi rokottamiseen, ja jos sirun on laittanut kokenut laittaja, siitä ei pitäisi aiheutua mitään haittaa. Siruttaminen on myös helppo ajoittaa toisen toimenpiteen yhteyteen (esim. rokottaminen tai sterilointi), jolloin se ei aiheuta ylimääräistä käyntiä ja kustannukset pysyvät maltillisena. Mikrosirutus on suhteellisen edullista, hinta vaihtelee noin 20-50€, huomioiden, että se kestää läpi lemmikin elämän.
Mikrosiru on siis halpa henkivakuutus, jonka avulla omistaja voi löytyä piankin. Myös joskus on ilmennyt tapauksia, jossa eläimen omistajasta on ollut epäselvyyttä ja eläinvarkaus ratkennut mikrosirun avulla. Sirutus on myös pakollista, jos lemmikki tarvitsee passin ja matkustaa ulkomaille esimerkiksi näyttelyihin.
Lisää verkossa
Tutustu aiheeseen lisää verkossa, jossa paljon infoa sirutuksesta ja rekisteröinnistä. Käy katsomassa samalla Miljoona mikrosirua- projektin sivut internetissä tai Facebookissa. Projektin vapaaehtoiset siruttavat ja hoitavat rekisteröinnin edullisesti, ja jo nyt projektin kautta mikrosirun ovat saaneet jo yli 8000 eläintä Tsekkaa, milloin he tulevat lähistölle!