Kissat

Kissa on nisäkäslaji, joka polveutuu villikissasta ja kuuluu kissaeläinten heimoon. Kissat ovat suosittuja lemmikkieläimiä, mutta ne ovat hyödyllisiä myös esimerkiksi maaseudulla hiirten ja tuholaisten pyydystyksessä.

Kissojen saalistusvietti on vahva, ja ne omaavat erittäin tarkan näön ja kuulon. Kissa haluaa muodostaa itselleen reviirin, elinpiirin, jolla ne liikkuvat ja saalistavat. Kissat elävät tavallisesti noin 14-20 vuotiaaksi,myös jopa yli 20 vuotiaaksi, ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä kissoja noin 600 000 ja miljoonan välillä.

Kissarodut

Kissarodut on jaettu neljään eri kategoriaan turkin pituuden ja rakenteen yms. perusteella.

  • Kategoria 1: Exotic, persialainen, pyhä birma, ragdoll, turkkilainen van
  • Kategoria 2: American curl lyhytkarvainen, american curl pitkäkarvainen, laPerm lyhytkarvainen, laPerm pitkäkarvainen, maine coon, neva masquerade, norjalainen metsäkissa, selkirk rex lyhytkarvainen, selkirk rex pitkäkarvainen, siperiankissa, turkkilainen angora
  • Kategoria 3: Bengali, brittiläinen lyhytkarva, brittiläinen pitkäkarva, burma, burmilla, cymric, egyptinmau, eurooppalainen, kartusiaani, korat, kuriilien bobtail lyhytkarvainen, kuriilien bobtail pitkäkarvainen, manx, ocicat, singapura, snowshoe, sokoke
  • Kategoria 4: Abessinialainen, balineesi, cornish rex, devon rex, don sfinx, german rex, itämainen lyhytkarva, itämainen pitkäkarva, japanin bobtail, peterbald, sfinx, siamilainen, somali, thai, venäjänsininen
Vuonna 2017 Suomessa rekisteröitiin 4 128 kissaa ja kärkipaikkaa 15 vuoden ajan on pitänyt ragdoll. Vuonna 2017 toisena maine coon, kolmantena siperiankissa ja neljäntenä pyhä birma. Suomen kansalliskissa eurooppalainen löytyy sijalta 15.

Ennen hankintaa

Kissaharrastus on aivan ihana koko perheen harrastus. Kissan hankinta on kuitenkin aina suuri päätös, ja ennen hankkimista onkin hyvä tehdä päätös siitä, millainen kissa kotiin sopii parhaiten. Päätökseen voivat vaikuttaa turkinhoito, rodulle sopivat luonteenpiirteet ja esimerkiksi mahdolliset kotoa löytyvät lemmikit. Tee taustatyö huolella. Älä perusta valintaasi vain ulkonäköön, sillä suomessa karkaa tai hylätään jopa 20 000 kissaa vuodessa.

Saatat myös miettiä, ottaakko perheenjäseneksi maatiaiskissa vai rotukissa? Molemmat varmasti hyviä lemmikkejä, mutta osta kissanpentu aina hyvistä oloista. Ota selvää, että kasvattaja on huolehtinut kissojen terveydestä, sosiaalistamisesta ja ruokinnasta. Rotukissan etu maatiaiskissaan verraten on yleensä se, että luonne ja koko vastaavat todennäköisesti aikuisena rotumääritelmää, ja hoitavat kissanpentujen madotukset ja rokotukset huolella. Myös jalostuskäytössä olleet rotukissat ovat tutkittu tarkkaan ennen jalostamista. Lisää kissan hankintaan voit tutustua Suomen kissaliitto Ry:n sivustolla, josta pääset myös Kissan omistajan opas pariin, jonka kissaliitto kustantaa jokaiselle maassa rekisteröidylle rotukissalle. Se on tarkoitettu uusille kissan omistajille ja tueksi kasvattajan neuvoille.

Kotiin on hyvä myös hankkia ennalta vesikuppi, ruokakuppi, hiekkalaatikko ja kissanhiekka, myös omien huonekalujenkin suojelemisen vuoksi raapimapuu on hyvä ostos. Kissan kanssa pitää myös leikkiä päivittäin, siksi kotiin onkin hyvä varata monipuoliset kissan lelut. Opeta kissalle myös ei-käsky, kuitenkaan rankaisematta sitä. Varaa myös lemmikillesi laadukas ja hyvä kissanruoka.

Myös kissanpentua hankittaessa on hyvä huomioida tarpeelliset rokotukset ja madotukset. Kaikille kissoille suositellaan rokotuksia kissanuhaa ja kissaruttoa vastaan, tarvittaessa myös rabiesta ja muita sairauksia vastaan. Keskustele aina oman kissasi rokotus- ja madotustarpeesta oman eläinlääkärin kanssa, koska tulee huomioida, onko kissasi pelkästään sisä- tai ulkokissa, vai jopa molempia.

Kissa ja eläinlääkäri

Lemmikkikissa on hyvä myös steriloida, etenkin jos se liikkuu vapaasti ulkona, sillä naaraskissa tulee sukukypsäksi noin 3,5 kuukauden iässä, ja voi saada vuodessa jopa kolmet pennut. Sterilisointi myös rauhoittaa kissaa ja vähentää sen karkailua. Naaraskissan leikkausta suositellaan noin neljän kuukauden iässä, yleensä se on rutiinitoimenpide, josta kissa toipuu nopeasti.

Myös uroskissan kastraatio suositellaan tehtäväksi noin neljän kuukauden iässä, siinä leikkauksessa poistetaan kivekset, jotta se ei pysty enää tuottamaan jälkeläisiä. Eritoten vapaana kulkevat kissat lisääntyvät nopeasti ilman leikkausta. Leikatut kissat elävät yleensä pidempään kuin leikkaamattomat, ja kiintyvät syvemmin omistajaansa.

Myös ulkoilevien kissojen riesana voi olla punkit. Puutiainen eli tutummin punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla. Pienen koonsa vuoksi ne jäävät usein huomaamatta, sillä ne ovat kooltaan vain noin 2-4 millimetriä. Kaikki punkit eivät kanna sairauksia, mutta ne voivat levittää tartuntatauteja ja voivat kiinnittyä mihin kohtaan vain lemmikissäsi, ja punkit esiintyvät Suomessa noin huhtikuusta lokakuun loppuun. Punkkipanta on helppo tapa suojata ulkoileva lemmikkisi.

Lemmikintarvike.fi sivuston on tarkoitus kerätä tietoa ja esitellä laadukkaat kissan tarvikkeet sekä ruoka kissan perustarpeisiin, löydät ne omista valikoista. Mielestämme eläinkauppa netissä ja suoraan kotisohvalta tapahtuva shoppailu on helpompi tapa varmistua siitä, että lemmikkisi saa rauhassa valitut sopivat tuotteet, ja samalla nopeiden virhepäätösten riski pienenee.
Marja
Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!