Koiran rokotusohjelma

Koiran rokotusohjelma

Kaikki koirat tulisi rokottaa terveyden ylläpitämiseksi, ja leviävien tautien ehkäisemiseksi. Taudit, joita vastaan koiria rokotetaan ovat hyvinkin vakavia ja rokottamattomalle koiralle taudit voivat aiheuttaa paljon kärsimystä ja mahdollisia muita sairauksia loppuelämäksi. Uuden pennun saapuessa kotiin onkin hyvä varmistaa, millaisia rokotuksia uusi tulokas tarvitsee etenkin ensimmäisenä elinvuotenaan. Myös vanhempien koirien rokotuksia on hyvä seurata, ja ne tulisi pitää ajan tasalla parhaan suojan ylläpitämiseksi.

Koirat rokotetaan tavallisimmin kennelyskää, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta, penikkatautia ja raivotautia vastaan. Ensimmäiset rokotukset koira saa 12 ja 16 viikon ikäisenä, sitä myöhemmin koira olisi syytä rokottaa 1-vuotiaana ja joidenkin rokotteiden osalta myös säännöllisesti vuosittain. Osa rokotuksista vaatii rokottamisen vain kolmen vuoden välein, kuten nelosrokote sekä rokote rabiesta vastaan.

Alla olevasta artikkelista löydät kattavan tietopaketin koiran rokotusohjelmasta niin pennulle, aikuiselle koiralle, kun myös seniori-ikäiselle koiralle.

Eläinlääkäriruoat nyt helposti Peteltä

Eläinlääkäriasemilla myytävät erikoisruokavaliot nyt myös Peteltä. Nyt ilmainen kotiinkuljetus yli 50 € tilauksiin, tilaa heti. Hyvät maksuvaihtoehdot. Nyt ilmainen toimitus

Miksi rokottaa koira?

Koiran rokottaminen suojaa koiraa sekä saamasta, että levittämästä tarttuvia tauteja. Suomessa vakavia tarttuvia tauteja saatetaan saada esimerkiksi luonnonvaraisilta eläimiltä, tai ulkomailta tuoduilta eläimiltä, joilta kattava rokotussuoja saattaa puuttua.

Taudit tarttuvat herkästi niin koirapuistossa, lenkillä, koiratreffeillä kuin myös isommissa koiratapahtumissa rokottamattomaan koiraan. Tauti saattaa myös levitä ihmisen mukana kotiin esimerkiksi kengänpohjissa, joten ilman ajantasaisia rokotuksia koira on erityisen altis erilaisille vakavillekin taudeille.

Mitä vastaan koiria voidaan rokottaa?

Koiria voidaan rokottaa seuraavia tauteja vastaan:

Rabies

Rabies eli raivotauti on viruksen aiheuttama kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmiseen tarttuva keskushermostosairaus. Tauti leviää ihmiseen useimmiten sairastuneen eläimen puremasta. Tartunnan levittäjiä ovat kotieläimistä useimmiten kissa ja koira. Raivotautia voidaan ehkäistä rokottamalla.

Rabies oireilee lemmikillä esimerkiksi ärtyneisyytenä, levottomuutena, hyökkäilynä, puremisena sekä yleisenä aggressiivisuutena. Oireiden puhjettua sekä eläimillä että ihmisillä tauti johtaa aina kuolemaan.

Parvovirus

Parvovirusta esiintyy kaikkialla, eikä koiraa voi täten suojata ympäristön altistukselta muuten kuin rokottamalla ja kaikki koirat altistuvat parvovirukselle jossain määrin elämänsä aikana. Rokotteen antama suoja on parvovirusta vastaan hyvä, ja se onkin usein vain pentujen ja rokottamattomien eläinten sairaus.

Parvoviruksen oireita ovat muun muassa oksentelu ja ripuli. Tehohoidolla toipumisennuste parvoviruksesta on noin 80 %.

Penikkatauti

Penikkatauti on vakava virussairaus, joka aiheuttaa koiralle pahan yskän ja ripulin. Pahimmassa tapauksessa penikkatauti saattaa aiheuttaa koiralle myös kohtalokkaan keuhkokuumeen tai halvauksen. Penikkatauti tarttuu koirien välillä aivastelun ja yskimisen kautta, virtsa-, veri- tai sylkikontaktissa sekä esimerkiksi yhteiskäytössä olevasta vesi- tai ruokakulhosta.

Penikkataudin oireita koiralla voivat olla yskän ja oksentelun lisäksi ruokahaluttomuus, uneliaisuus, korkea kuume, alakuloisuus sekä silmä-, iho- tai hermostolliset ongelmat.

Tarttuva maksatulehdus

Tarttuvaa maksatulehdusta esiintyy etenkin nuorilla koirilla, ja sen aiheuttajana on koiran adenovirus. Se tarttuu ulosteen, virtsan ja syljen välityksellä säilyen ympäristössä tartuntakykyisenä jopa viikkoja. Myös taudista parantunut koira voi levittää virusta parantumisen jälkeen jopa kuukausia.

Tarttuvan maksatulehduksen oireita ovat muun muassa kuume, keltaisuus, turvotus, ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli sekä keskushermosto-oireet. Taudin jälkeen koiralle saattaa kehittyä myös sarveiskalvon sameutumista joko väliaikaisesti tai pysyvästi.

Kennelyskä

Kennelyskä on helposti tarttuva ja ikävä vaiva, joka on kuitenkin harvoin terveelle koiralle hengenvaarallinen. Kennelyskäksi kutsutaan kaikkia koiran hengitystietulehduksia, joita aiheuttavat eri virukset. Kennelyskää esiintyy säännöllisesti Suomessa ja se leviä erittäin helposti tapahtumissa, kuten esimerkiksi koiranäyttelyissä. Tauti tarttuu koirasta koiraan pisaratartuntana, ja tauti saattaa tarttua myös ihmisten ja esineiden välityksellä.

Kennelyskän oireita ovat muun muassa voimakas yskä ja sierainvuoto. Tästä saattaa kehkeytyä etenkin pienille pennuille sekä iäkkäille koirille myös krooninen keuhkoputkentulehdus, joka saattaa puolestaan edetä aina myös keuhkokuumeeksi.

Borrelioosi

Borrelioosi on puutiaisten levittämä bakteeritulehdus, ja sen riski onkin kaikkialla missä liikkuu puutiaisia. Borrelioosista hankalan tekee se, ettei se aina muodosta selkeää oirekuvaa ja on täten vaikeasti diagnosoitavissa.

Oireina borrelioosissa ovat esimerkiksi väsymys, ruokahalun menetys ja kuume. Borrelioosissa on myös riskinä se, että akuutin vaiheen jälkeen se saattaa levitä myös koiran muihin elimin kuten niveliin, sydämeen, maksaan, munuaisiin sekä hermostoon. Borrelioosia vastaan onkin hyvä rokottaa kaikki koirat, jotka liikkuvat paljon alueilla, jossa puutiaisia tavataan paljon.

Koiranpennun rokotukset

Koiranpennun rokotukset ovat tärkeä osa pennun terveydenhuoltoa ja rokotusohjelmaa tulisikin noudattaa huolellisesti. Pennun rokottaminen suojaa sitä merkittävimpiä tarttuvia tauteja vastaan nostamalla pennun vastustuskykyä.

Koiranpennun rokotusohjelmaan kuuluu rokotukset seuraavia tarttuvia tauteja vastaan:

  • Parvovirus
  • Tarttuva maksatulehdus
  • Penikkatauti
  • Rabies
  • Kennelyskä

6–8 viikon ikäisenä pennulle annetaan varhaisrokote, jonka ansiosta se voi tavata vapaammin muita koiria. Ennen varhaisrokotetta pennun tulisi välttää lähikontaktia muiden koirien kanssa.

12 viikon ikäisenä pennulle annetaan nelosrokote, joka sisältää suojan parvovirusta, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta sekä kennelyskää vastaan.

16 viikon ikäisenä pentu saa uuden nelosrokotteen tehosteen, sekä rokotteen rabiesta vastaan. 1–2 viikkoa tämän tehosteen jälkeen pentu voi rokotusten puolesta tutustua turvallisesti muihin koiriin ja käydä esimerkiksi koirapuistossa.

Vuoden kuluttua edellisestä rokotuksesta pentu saa toisen tehosteen nelosrokotetta, sekä rokotteen rabiesta vastaan.

Myöhemmin pentua tulisi rokottaa säännöllisesti. Esimerkiksi kennelyskärokote tulisi antaa vuosittain, mutta muut rokotteet ovat voimassa useimmiten 3 vuotta. Rokotukset merkitään aina rokotustodistukseen, josta näet rokotusten voimassaoloajan. Mikäli koirasi matkustaa, on matkustavalle koiralle syytä antaa rokotukset matkustuskohteen mukaan.

Aikuisen koiran rokotukset

Aikuisen koiran rokotuksia tulisi jatkaa rokotusohjelman mukaisesti, eli noin 3 vuoden välein. Mikäli koira matkustaa, tulee koiralle antaa rokotukset myös kohdemaan tauteja vastaan.

Vanhan koiran rokotukset

Iäkkäiden lemmikkien rokottaminen on erityisen tärkeää, sillä eläimen ikääntyessä myös sen oma vastustuskyky voi heikentyä. Iäkäs rokottamaton koira saattaakin sairastua helpommin ja oireilla vakavammin esimerkiksi sairastuessaan yleisesti tavattuun kennelyskään. Koiraa tulisikin rokottaa säännöllisesti koko sen elämän ajan.

Matkustaminen koiran kanssa

Koiran kanssa matkailu

Rokotusvaatimukset vaihtelevat paljon maittain, ja koira tulisikin aina olla rokotettu matkustuskohteen mukaan. Ulkomaille matkustavan koiran tulee kuitenkin aina olla rokotettu raivotautia vastaan.

Punkit

Etenkin lämpimissä maissa punkit voivat levittää useita vieraita tauteja, joten tehokas punkkikarkote on tarpeen matkustavalle koiralle.

Hyönteiset

Etenkin Keski- ja Etelä-Euroopassa koira voi altistua hiekkasääskien levittämälle leishmanioosi -tartunnalle. Sairauden kehittyminen voi kestää koiralla useita kuukausia, ja kroonisena se vaatii elinikäisen hoidon.

Etelä-Euroopassa esiintyy myös hyttysiä, jotka levittävät sydänmadon toukkia. Tämä vaikea sairaus kehittyy koiran keuhkovaltimoissa, ja on erityisen vaikea parantaa. Täsmälääkkeillä on mahdollista suojata koiraa puremilta ja ehkäistä hyönteisten levittämiä sairauksia.

Madot

Euroopan vuoristoseuduilla ja muualla Euroopassa myyräekinokokki on usein tavattu loinen. Sitä levittävät esimerkiksi kettu ja muut koirat, ja sairaus on vaarallinen myös ihmiselle.

Ennen Suomeen paluuta koiralle tulee antaa hyväksyttyä matolääkettä ekinokokkoosia vastaan. Lääke annetaan ulkomailla 1–5 vuorokautta ennen Suomeen tuloa.

Leptospiroosi

Leptospiroosi on vakava kuumetauti, ja se voi tarttua koirasta myös ihmiseen. Tautia tavataan etenkin etelässä.

Mikäli siis olet matkustamassa koirasi kanssa minne tahansa, on syytä keskustella lemmikkisi eläinlääkärin kanssa kaikki tarpeelliset rokotukset ja muut lääkitykset kuntoon ennen matkan alkamista. Näin suojaat sekä itseäsi, että koiraa mahdollisilta vakaviltakin sairauksilta, joiden vaikutukset saattavat jäädä elinikäisiksi.

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!