Mitä kissalle ei saa antaa?

Mitä kissalle ei saa antaa?

Mitä ei saa antaa kissalle: yleiset ohjeet ja vinkit

Kissojen ruokavalio on erityisen tarkka asia, ja se vaatii omistajilta tarvittavaa tietoa siitä, mitä ei saa antaa kissalle. Huolimatta siitä, että kissat ovat luontaisia lihansyöjiä, kaikki lihatuotteet eivät ole niille turvallisia. Kuten ihmisillä, on olemassa tiettyjä ruokia, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa kissan terveydelle, olipa kyseessä sitten akuutti myrkytys tai kumulatiivinen vaikutus, joka johtaa pitkän aikavälin terveysongelmiin.

Erityisen tärkeää on tietää, mitä ruokia ei saa antaa kissalle. Esimerkiksi maitoa pidetään usein sopivana juomana kissoille, mutta monet aikuiset kissat eivät pysty sulattamaan maitosokeria, mikä voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä. Lisäksi jotkut kasvit ja pähkinät voivat olla myrkyllisiä kissoille, puhumattakaan erilaisista ihmisten ruoka-aineista, kuten suklaasta tai valkosipulista. Siksi on ehdottoman tärkeää oppia eläinlääkäriltä tai muista luotettavista lähteistä, mitä ei saa antaa kissalle, jotta voimme taata heille turvallisen ja terveellisen elämän.

Tässä on joitakin yleisiä ohjeita ja vinkkejä siitä, mitkä ruoat ovat kiellettyjä kissoille:

 • Maito: Vaikka monet ihmiset ajattelevat maitoa sopivana juomana kissoille, monilla aikuisilla kissoilla on vaikea sulattaa maitosokeria. Tämän seurauksena ne voivat kärsiä ruuansulatushäiriöistä.
 • Suklaa: Suklaassa oleva teobromiini voi olla myrkyllistä kissalle. Pienissäkin määriin suklaan syöminen voi aiheuttaa kissalle vakavia terveysongelmia.
 • Valkosipuli ja sipuli: Nämät elintarvikkeet sisältavät allisiinia, joka voi aiheuttaa anemiaa tai punasolujen hajoamista kissalla.
 • Viinirypäleet ja rusinat: Näiden hedelmien syöttämisen seurauksena kissalla saattaa kehittyvä munuaisten vajaatoiminta.
 • Alkoholi: Alkoholin nauttiminen voi aiheuttaa vakavaa maksan ja aivojen vaurioitumista kissoissa.

On tärkeää huomata, että tämän luettelon tarkoituksena ei ole pelotella lemmikkielainten omistajia vaan tarjota heille tietoa siitä, mitkät tuotteet ovat potentiaalisesti vaarallisia heidän lemmikeilleen. On aina parasta keskustella eläinlääkärin kanssa, jos olet epävarma siitä, mitä ruokia voit turvallisesti tarjota kissallesi.

Vaaralliset herkut: mitä ruokia ei saa antaa kissalle

Yksi keskeinen sääntö, joka meidän tulisi pitää mielessä, on ymmärtää, mitä kissa ei saa syödä. Kuten me ihmiset, myös kissat ovat alttiita tietyille elintarvikkeille, jotka voivat olla haitallisia tai jopa myrkyllisiä niille. Jotkut näistä elintarvikkeista ovat osa meidän ihmisten päivittäistä ravintoa, mutta ne voivat olla katastrofaalisia lemmikkimme terveydelle.

Termi “kissalle myrkylliset ruoat” ei rajoitu pelkästään ruokaan, jota pidämme myrkyllisenä. Se kattaa myös elintarvikkeet, joita emme yleisesti pidä vaarallisina. Esimerkiksi sipuli ja valkosipuli voivat aiheuttaa anemiaa kissoilla. Suklaa ja kahvi sisältävät teobromiinia ja kofeiinia, jotka ovat myrkyllisiä kissoille. Voimme tietämättömämme tehdä hallaa lemmikkimme hyvinvoinnille, minkä vuoksi on tärkeää olla tietoinen näistä ruoka-aineista. Aina kun olemme epävarmoja, kannattaa konsultoida eläinlääkäriä.

Tässä on joitakin ruokia, jotka ovat vaarallisia tai myrkyllisiä kissoille:

 • Sipuli ja valkosipuli: Nämä yleiset keittiön ainesosat voivat aiheuttaa anemiaa kissoilla.
 • Suklaa ja kahvi: Molemmat sisältävät teobromiinia ja kofeiinia, jotka ovat myrkyllisiä kissoille.
 • Alkoholi: Vaikka se saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, alkoholia ei tulisi koskaan antaa kissalle. Se voi aiheuttaa vakavia vaurioita maksassa ja aivoissa.
 • Raaka liha tai kalat: Ne voivat sisältää bakteereja tai loisia, jotka voivat olla haitallisia kissalle.
 • Vihreät tomaatti- ja perunanvarret sekä -lehdet: Nämä kasvin osat sisältävät solaniinia, joka on myrkyllistä kissoille.

On tärkeää muistaa, että tämän luettelon ulkopuolisetkin ruoanainesosien tyypit voivat olla haitallisia lemmikkimme terveydelle. Jos epäröimme jonkin ruoan sopivuudesta kissallemme, kannattaa aina ottaa yhteyttä elinlääkariin. Meidän vastuumme lemmikkiemme omistajina on huolehtia siitä, ettei heidän ruokavalionsa sisällä mitään haitallista.

Selvitä salat: mitä kissa ei saa syödä

Ensimmäisenä tulee ymmärtää, että kaikki mikä on ihmiselle syömäkelpoista, ei välttämättä sovellu kissan ruokavalioksi. Esimerkiksi ihmisille herkullinen suklaa kissalle voi olla jopa hengenvaarallinen. Suklaan sisältämä teobromiini on kissalle myrkyllistä ja aiheuttaa hermostollisia oireita, kuten levottomuutta, vapinaa ja koordinaation puutetta. Pahimmillaan myrkytys voi johtaa jopa sydämen rytmihäiriöihin tai kuolemaan.

On tärkeää tunnistaa kissan myrkytysoireet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli epäilet kissasi syöneen jotain sopimatonta, kuten suklaata, tulee eläinlääkäriin ottaa viipymättä yhteyttä. Vaikka kissa ei ilmentäisikään heti syömisen jälkeen oireita, ei se tarkoita, etteikö myrkytysovaa olisi. Myrkytysoireet voivat ilmetä jopa useita tunteja nauttimisen jälkeen, minkä vuoksi varotoimenpiteisiin on syytä ryhtyä välittömästi.

Tässä on luettelo joistakin yleisimmistä ruoka-aineista ja aineista, jotka voivat olla vaarallisia tai jopa tappavia kissoille:

 • Suklaa: Kuten aiemmin mainittiin, suklaan sisältämä teobromiini on kissalle myrkyllinen. Se voi aiheuttaa hermostollisia oireita, sydänongelmia ja pahimmillaan johtaa kuolemaan.
 • Alkoholi: Alkoholi on erittäin myrkyllistä kissoille. Se voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten maksavaurioita ja keskushermoston häiriöitä.
 • Kahvi ja tee: Molemmat sisältävät stimulantteja (kahviini/teiini), jotka voivat aiheuttaa kissalla levottomuutta, nopeaa hengitystä sekä sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöitä.
 • Sipuli ja valkosipuli: Nämä kasvikset voivat vahingoittaa kissan punasoluja aiheuttaen anemiaa. Tämän vuoksi kaikki sipulit tai valkosipulia sisältävät ruoat ovat suositeltavasti pois kissan ruokavaliosta.
 • Lakritsi: Vaikka se saattaa maistua hyvälle ihmiselle, lakritsi voi aiheuttaa kaliumtasojen laskua sekä lihasten heikkoutta kissoilla.

Muista siis pitää nämä ruoka-aineet poissa kissasi ulottuvilta. Jos epäilet, että kissasi on syönyt jotakin vaarallista, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Varoitusmerkit: kissalle myrkylliset ruoat ja niiden tunnistaminen

Myytti, että kaikki ihmisten ruoka sopii myös kissoille, on kaukana totuudesta. Yksi erityisen vaarallinen esimerkki tästä on suklaa. Vaikka suklaa on monille ihmisille herkkua, se ei sovi lainkaan kissoille ruoaksi. On väärin ajatella, että “saako kissa syödä suklaata” olisi kysymys, jolla olisi positiivinen vastaus. Kissat eivät kestä suklaan sisältämiä ainesosia, joista theobromine on erityisesti vaarallinen. Suklaan nauttiminen voi johtaa kissoilla vaarallisiin myrkytysoireisiin.

Se, mitä kissan ruokavaliossa tulee välttää, ei rajoitu pelkästään suklaaseen. Kissa ja suklaa ovat vain yksi esimerkki vaarallisesta yhdistelmästä. Kissojen ruokinnassa tulee olla tarkkana ja tiedostaa, että monet ihmisten nauttimat ruoat voivat olla kissoille haitallisia tai jopa tappavia. Tämä voi sisältää tiettyjä hedelmiä, maitotuotteita, sipuleita, valkosipulia, ja useita muita kohteita, jotka ovat osa ihmisten tavallista ruokavaliota. Joten on tärkeää, että lemmikinomistajat oppivat tunnistamaan varoitusmerkit ja myrkylliset ruoat kissoille.

Seuraavassa on luettelo ruoka-aineista, jotka ovat myrkyllisiä kissoille:

 • Suklaa: Kuten aiemmin mainittiin, suklaan sisältämä theobromiini on erittäin vaarallinen ainesosa kissoille. Se voi aiheuttaa sydänongelmia, hengitysvaikeuksia ja jopa kuoleman.
 • Maitotuotteet: Vaikka kissat saattavat nauttia maitotuotteiden mausta, monet niistä eivät pysty sulattamaan laktoosia. Tämä voi johtaa vatsavaivoihin, ripuliin ja oksenteluun.
 • Sipulit ja valkosipuli: Nämä kasvikset voivat aiheuttaa anemiaa eli veren punasolujen vähenemistä kissoilla. Ne voivat myös ärsyttää kissan suolistoa.
 • Viinirypäleet ja rusinat: Nämä hedelmät voivat aiheuttaa munuaisvaurioita kissoilla.
 • Avokado: Avokadon persiini-niminen ainesosa voi olla myrkyllinen sekä koirille että kissoille.

On tärkeää huomata, että tämän listan ulkopuolella on monia muitakin ihmisten ruokia, jotka ovat vaarallisia tai jopa tappavia lemmikeille. Siksi kissanomistajien tulisi aina varmistaa ennen uuden ruoan tarjoamista, että se on turvallista heidän lemmikilleen. Jos epäilet, että kissasi on syönyt jotakin myrkyllistä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Ensiapu: kissan myrkytysoireet ja miten toimia

Paras kissanhiekka – löydä sopiva vaihtoehto kissallesi

Kun kissa joutuu vaaratilanteeseen, kuten suolamyrkytykseen, on tärkeää tunnistaa oireet ajoissa ja ryhtyä nopeasti toimenpiteisiin. Suolamyrkytyksen oireita ovat yleensä lisääntynyt jano ja virtsaaminen, ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli ja kouristukset. Jos näitä oireita ilmenee ja epäilet kissasi syöneen suurta määrää suolaa, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Samanlainen tilanne voi ilmetä, jos kissa söi suklaata. Suklaa sisältää teobromiinia, joka on myrkyllistä kissoille ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten sydämentykytyksiin, korkeaan verenpaineeseen ja jopa kuolemaan. Jos huomaat kissasi syöneen suklaata, älä jää odottamaan oireiden ilmenemistä. Soita eläinlääkärille ja kerro, milloin suklaa on syöty, paljonko sitä on syöty ja minkätyyppistä suklaata se on.

 • Kissan suolamyrkytyksen oireet:
 • Lisääntynyt jano ja virtsaaminen
 • Ruokahaluttomuus
 • Oksentelu
 • Ripuli
 • Kouristukset

Jos huomaat näitä oireita kissallasi, on tärkeää toimia nopeasti. Älä yritä hoitaa tilannetta itse, vaan soita eläinlääkärille välittömästi.

 • Suklaamyrkytyksen tunnistaminen kissoilla:
 • Sydämentykytys
 • Korkea verenpaine

Suklaa sisältää teobromiinia, joka voi olla hengenvaarallista kissoille. Jos epäilet kissasi syöneen suklaata, älä odota oireiden ilmaantumista ennen kuin otat yhteyttä eläinlääkäriin.

Molemmissa tapauksissa on tärkeää antaa eläinlääkärille mahdollisimman paljon tietoa: milloin myrkky tai suklaa on syöty, paljonko sitä on syöty ja minkätasoista se oli. Muista aina säilyttää rauhallisuutesi auttaaksesi lemmikkielämme parhaalla mahdollisella tavalla hätätapauksessa.

Elämme maailmassa, jossa monet arkipäivän esineet ja ruoat voivat aiheuttaa vakavia terveysriskejä lemmikeillemme. Tieto on avain niiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Suklaan vaarat: miksi suklaa on kissalle myrkkyä

Suklaan sisältämä teobromiini on erittäin myrkyllistä kissoille. Ihmiset pystyvät metabolisoimaan teobromiinin melko nopeasti, mutta kissat eivät, ja tämä aiheuttaa heille myrkytyksen. Suklaamyrkytyksen oireita ovat osittainen tai täydellinen ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli ja kiihtynyt hengitys. Kissan myrkytys hoito voi pitää sisällään mahahuuhtelua, aktiivihiilen antamista sekä oireenmukaista hoitoa, kuten nestehoitoa ja kipulääkettä.

Vaikka ihmisille turvalliset ruoat voivat olla haitallisia lemmikeille, sama pätee myös kasveihin. Koiranputki, liljat, amaryllikset, atsaleat ja monet muut kasvit ovat kissalle vaaralliset kasvit. Ne voivat aiheuttaa vakavia oireita, kuten vatsakipua, oksentelua ja jopa kuoleman. Lemmikkien omistajien tulisi olla tietoisia näistä riskeistä ja välttää näiden kasvien pitämistä kotona tai puutarhassa.

 • Suklaan sisältämä teobromiini: Teobromiini on kemikaali, jota löytyy luonnostaan kaakaopavuista. Ihmiset voivat hajottaa sen tehokkaasti, mutta kissat eivät pysty tekemään sitä yhtä nopeasti tai tehokkaasti. Tämän seurauksena se kerääntyy heidän elimistöönsä ja aiheuttaa myrkytysreaktion.
 • Myrkytyksen oireet: Oireisiin kuuluvat ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli ja kiihtynyt hengitys. Jos huomaat lemmikilläsi näitä oireita suklaan syömisen jälkeen, sinun tulee ottaa välittömästi yhteys eläinlääkärille.
 • Hoidon tarve: Kissan suklaamyrkytys vaatii useimmiten eläinlääkärin hoitoa. Hoito voi pitää sisällään mahahuuhtelua sekä aktiivihiilen antamista kissalle. Lisähoidot riippuvat myrkytyksen vakavuudesta ja voivat sisältää nestehoitoa sekä kipulääkkeitä.
 • Kasvit ovat myös riskitekijöitä: Monet kasvit ovat vaarallisia kissoille samalla tavoin kuin suklaakin on. Esimerkkejä näistä kasveista ovat liljaputki, amaryllikset ja atsaleakasvit. Nämä kasvit voivat aiheuttaa vakavia oireita, kuten vatsakipua ja oksentelua.
 • Omistajan vastuu: Lemmikkien omistajien tulisi tietää nämä riskit ja varmistaa, että heidän kotinsa on turvallinen paikka lemmikeille. Tähän voi kuulua vaarallisten kasvien poistaminen kodista tai puutarhasta sekä suklaan pitäminen poissa lemmikkien ulottuvilta.

Muista aina, että paraskin tapa suojella lemmikkiäsi myrkytykseltä on ennaltaehkäisy.

Saako kissa syödä suklaata: yleisimmät myytit purettuna

Ensimmäisenä myyttinä on ajatus, että suklaa on turvallinen herkku lemmikeille. Valitettavasti tämä ei pidä paikkaansa. Suklaa sisältää teobromiinia, joka on myrkyllistä kissoille. Pienikin määrä suklaata voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen, joka voi johtaa dehydraatioon, sisäelinvaurioihin ja jopa kuolemaan. Eli vastaus kysymykseen “Mitä kissalle ei saa antaa?” on selkeästi suklaa.

Toinen yleinen myytti liittyy kasveihin ja niiden vaarallisuuteen kissoille. Erityisesti traakkipuu tunnetaan myrkyllisyydestään. Traakkipuun lehdet, varret ja kukat sisältävät toksiineja, jotka voivat aiheuttaa oksentelua, ripulia, vatsakipuja ja heikentynyttä ruokahalua. Vaikka kasvi on kaunis koriste-asia, se on pidettävä poissa lemmikkien ulottuvilta. Kuten suklaan kanssa, myös traakkipuun kohdalla on tärkeää korostaa, mitä kissalle ei saa antaa.
Kolmas yleinen myytti koskee maitoa. Monet ihmiset uskovat, että kissa rakastaa maitoa ja se on hyväksi heille. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Useimmat aikuiset kissat ovat laktoosi-intolerantteja, mikä tarkoittaa, että ne eivät pysty sulattamaan maidon sisältämää sokeria – laktoosia. Maidon juominen voi aiheuttaa vatsavaivoja, ripulia ja oksentelua.

 • Suklaa on vaarallista kissoille: Se sisältää teobromiinia, joka on myrkyllistä kissoille.
 • Traakkipuu on haitallinen lemmikeille: Sen lehdet, varret ja kukat sisältävät toksiineja.
 • Maito ei sovi useimmille aikuisille kissoille: Ne ovat usein laktoosi-intolerantteja.

Neljäs myytti liittyy raakaan kalaa syöttämiseen kissoille. Vaikka kissat saattavatkin nauttia raakasta kalasta silloin tällöin, sen antaminen päivittäisen ruokavalion osana voi johtaa B1-vitamiinin puutokseen eli beriberi-tautiin sekä loisiin tai bakteeri-infektioihin.

Viides yleinen väärinkäsitys koskee sipulin tai valkosipulin syöttämistä lemmikkikissalle terveyden edistämiseksi. Todellisuudessa sipulit ja valkosipuli ovat myrkyllisiä kissoille ja voivat aiheuttaa heikkoutta, oksentelua, hengitysvaikeuksia sekä anemiaa.

 • Raaka kala ei ole hyväksi kissan päivittäisessä ruokavaliossa: Se voi johtaa B1-vitamiinin puutteeseen tai loistartuntoihin.
 • Sipulit ja valkosipuli ovat vaarallisia lemmikeille: Ne voivat aiheuttaa anemiaa ja muita terveysongelmia.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten tiettyjen elintarvikkeiden antaminen lemmikillesi saattaa olla haitallista. On aina parasta keskustella eläinlääkärin kanssa ennen kuin lisätään uusia ruokia kissasi ruokavalioon.

Kissa ja suklaa: yhdistelmä, joka voi päättyä tragediaan

Suklaa, erityisesti tumma ja raakasuklaa, sisältää teobromiinia, joka on kissalle myrkyllistä. Ihmiset voivat sietää teobromiinia, mutta kissat prosessoivat teobromiinin hitaammin, minkä seurauksena myrkky kertyy ja vahingoittaa heidän sisäelimiään. Kissat voivat saada myrkytysoireita syömällä suhteellisen pienen määrän suklaata.

Jos kissasi on syönyt suklaata, se voi kärsiä erilaisista oireista, kuten levottomuudesta, liiallisesta janosta, ripulista ja oksentelusta. Jos näet tällaisia merkkejä ja epäilet kissasi syöneen suklaata, ota yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Aika on olennainen tekijä, sillä mitä nopeammin hoito alkaa, sitä paremmat mahdollisuudet kissalla on selvitä.
Seuraavassa on joitakin tärkeitä seikkoja, jotka sinun tulisi pitää mielessäsi:

 • Kissan suklaamyrkytyksen oireet voivat vaihdella kissan koon, iän ja yleisen terveydentilan mukaan. Mitä enemmän suklaata kissa syö, sitä vakavampia oireita se voi saada.
 • Teobromiinimyrkytys voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia kuten sydänongelmia, hengitysvaikeuksia ja jopa kuoleman.
 • Vaikka kaikki suklaatyypit ovat vaarallisia kissoille, tumma ja raakasuklaa ovat erityisen myrkyllisiä niiden korkean teobromiinipitoisuuden vuoksi.
 • On suositeltavaa pitää kaikki makeiset poissa lemmikkien ulottuvilta. Älä koskaan anna kissallesi maistaa suklaata tai muita makeisia – ne eivät ole sopivia elintarvikkeita lemmikeille.
 • Jos epäilet että kissasi on syönyt suklaata, vie se eläinlääkärille välittömästi. Myöhään aloitettu hoito voi johtaa peruuttamattomiin vahinkoihin.

Muista aina valvoa mitä lemmikkisi syö ja pidättää heidät tuotteista jotka voivat olla heille haitallisia. Lemmikkien turvallisuus riippuu meistä omistajista.

Lue lisää: Mitä koiralle ei saa antaa?

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!