Mitä koiralle ei saa antaa?

Mitä koiralle ei saa antaa?

Vaaralliset luut: mitä luita koiralle ei tule antaa

Joillekin ihmisille saattaa tulla yllätyksenä, etteivät kaikki luut sovi koiran ruokintaan. Monet omistajat ovat tottuneet antamaan koirilleen luita herkkuna tai hampaiden puhdistamiseen, mutta on tärkeää ymmärtää, etteivät kaikki luut ole turvallisia. Jotkut luut voivat olla vaarallisia, koska ne voivat aiheuttaa tukehtumisen riskin tai aiheuttaa sisäisiä vammoja, kuten ruuansulatuskanavan repeämiä tai haavoja.

Vaikka luut ovat usein mehevän lihan ja ylellisen makuisten luuytimen lähde, ei niidenkään kohdalla voi unohtaa kysymystä: Mitä koiralle ei saa antaa? Jotkut luut, kuten linnun luut tai keitetyt luut, voivat olla erityisen hajottavia ja siten vaarallisia koirille. Näiden luunpalojen terävät reunat voivat johtaa vakavaan vahinkoon ruuansulatuskanavassa. Kerrottakoon myös, että suuret luut voivat olla vaarallisia, jos koira yrittää niellä ne kokonaisina.

Seuraavassa on luettelo luita, joita koiralle ei tulisi antaa:

 • Linnun luut: Nämä ovat erittäin hajoavia ja voivat aiheuttaa vakavia vammoja koiran ruuansulatusjärjestelmälle.
 • Keitetyt luut: Kuten linnunluut, myös keitetyt luut voivat olla vaarallisia. Ne saattavat murtua ja muodostaa teräviä reunoja tai fragmentteja.
 • Suuret nautaeläinten luut: Vaikka ne saattavat tuntua turvallisilta, suuret nautaeläinten luut voivat olla vaarallisia, jos koira yrittää niellä ne kokonaisina.
 • Kalaluu: Niiden pieni koko ja ohuus tekevät niistä helposti nielemisen riskin sekä mahdollisuuden aiheuttaa sisällöllisiä haavoja.
 • Luuydinluu: Näitä pidetään usein herkullisena herkkuna koirille, mutta ne voivat olla liian rikkaita joillekin lemmikeille ja johtaa ruoansulatusongelmiin.

Kokonaisuudessaan on tärkeää muistaa, että kaikki eivät ole sopivia tai turvallisia luita annettavaksi lemmikeillesi. On suositeltavaa keskustella eläinlääkärin kanssa ennen uuden ruokavalion tai ravintolisän käyttöönottoa varmistaaksesi, että se on turvallista ja terveellistä koirallesi.

Kielletyt herkut: mitä ei missään nimessä saa antaa koiralle

Koiran ruokintaan liittyy lukuisia yleisesti tunnettuja ja vähemmän tunnettuja sääntöjä. Jotkut näistä säännöistä, kuten esimerkiksi ‘mitä luita koiralle ei saa antaa’, saattavat tulla yllätyksenä monille lemmikinomistajille. Luiden antaminen koiralle on perinteinen tapa palkita lemmikkiä tai pitää sen hampaita puhtaana, mutta kaikki luut eivät ole turvallisia.

Joitakin luita, kuten linnun luita, ei koskaan pitäisi antaa koiralle, koska ne voivat hajota teräviksi, vaarallisiksi palasiksi, jotka voivat vahingoittaa koiran ruuansulatuskanavaa. Sama koskee keitettyjä luita – keittäminen tekee luita hauraaksi ja ne voivat murentua koiran suussa. Lisäksi jopa kovat luut, kuten naudanluut, voivat aiheuttaa vaaraa, sillä ne voivat haljeta ja aiheuttaa hampaiden murtumisia tai ruuansulatuskanavan tukkeutumista. Jotta lemmikkisi pysyisi terveenä ja onnellisena, on tärkeää tietää, mitä luita koiralle ei saa antaa.

Tässä on luettelo kielletyistä herkuista, joita ei missään nimessä saa antaa koiralle:

 • Linnunluut: Ne ovat hauraita ja voivat murentua teräviksi palasiksi. Nämä palaset voivat vahingoittaa koiran ruuansulatuskanavaa tai aiheuttaa tukehtumisen vaaran.
 • Keitetyt luut: Keittäminen tekee luita hauraaksi ja ne voivat murentua koiran suussa. Tämän seurauksena voi syntyä terveydellisiä ongelmia, kuten ruuansulatuskanavan tukkeutuminen.
 • Kovat luut, esimerkiksi naudanluut: Vaikka ne saattavat ensi alkuun vaikuttaa turvallisilta, niiden pureskelu voi johtaa hampaiden murtumiin tai jopa ruuansulatuskanavan tukkeumaan.

Lisäämällä tämän tiedon lemmikkisi hoitosuunnitelmaan varmistetaan sen hyvinvointi ja pitkän eliniän odote. On myös suositeltavaa keskustella elintarvikkeista, jotka eivät ole sopivia lemmikkielaimille elinlääkärin kanssa ennen uusien makujen esittelemistään heille.

Riskialttiit ruoka-aineet: mitä ruokia koiralle on syytä välttää

Yllättävän monet arkipäiväiset ruoka-aineet voivat aiheuttaa koiralle vakavia terveysongelmia. On tärkeää tietää, mitä ei saa antaa koiralle vaarallisen myrkytyksen välttämiseksi. Esimerkiksi sipulit, valkosipuli, avokado ja rusinat ovat kaikki koirille myrkyllisiä. Ne voivat aiheuttaa anemiaa, oksentelua, ripulia ja jopa munuaisvaurioita.

Ihmisille haitattomat makeiset ja leivonnaiset voivat myös olla vaarallisia koirallemme. Xylitoli, makeutusaine jota käytetään usein sokerittomissa tuotteissa, voi aiheuttaa koiralle vakavan hypoglykemian jopa pienessä määrin. Myös suklaa, joka sisältää teobromiinia, on erityisen haitallista koirille. Tämän tärkeän tiedon avulla voimme varmistaa, että lemmikkimme ruokavalio on paitsi ravitseva, myös turvallinen.

Seuraavassa on lueteltu joitakin yleisiä ruoka-aineita, jotka voivat olla vaarallisia koirille:

 • Sipuli ja valkosipuli: Nämä kasvikset voivat aiheuttaa anemiaa koirilla. Ne sisältävät aineita, jotka hajottavat punasoluja ja aiheuttavat verenmyrkytyksen.
 • Avokado: Tämän hedelmän siemenet, lehdet ja kuori sisältävät persiini-nimistä ainetta, joka voi olla myrkyllistä koirille.
 • Rusinat ja viinirypäleet: Pienikin määrä näitä hedelmiä voi aiheuttaa akuutin munuaisten vajaatoiminnan koiralle.
 • Xylitoli: Tämän makeutusaineen nauttiminen voi johtaa hypoglykemiaan eli alhaiseen verensokeritasoon sekä maksavaurioihin.
 • Suklaa: Suklaassa oleva teobromiini on myrkyllistä koirille. Se voi aiheuttaa sydänongelmia, keskushermostohaittoja tai jopa kuoleman suurissa määriissään.

On tärkeää huomata, että kaikki ruoat eivät ole vaarallisia kaikille koirille samalla tavalla. Jotkut yksilöt saattavat sietää tiettyjä ruokia paremmin kuin toiset. Kuitenkin edellisessään mainitut ruoka-aineet ovat yleisesti tunnettuja koirille vaarallisiksi, joten niitä tulisi välttää parhaan mahdollisen terveyden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Jos epäilet, että koira on syönyt jotakin haitallista, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Suklaan salakavalat vaikutukset: mitä suklaa todella tekee koiralle

Suklaa on yksi niistä ruoka-aineista, joita koiralle ei saa antaa. Tämä johtuu siitä, että suklaa sisältää ainesosia, joita koiran elimistö ei pysty käsittelemään. Yksi näistä ainesosista on teobromiini, joka on koiralle myrkyllinen. Koiran myrkytysoireet voivat ilmetä jo muutaman tunnin kuluessa suklaan syömisestä.

Vaikka moni koiranomistaja tietää, ettei suklaata tulisi antaa lemmikilleen, onnistuu se valitettavan usein vahingossa. Siksi on tärkeää pitää suklaa poissa koiran ulottuvilta ja muistuttaa vieraita siitä, mitä ruokia koiralle ei saa antaa. Jos koira on syönyt suklaata, tulee ottaa pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin, sillä mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä paremmat mahdollisuudet koiralla on selvitä.

Suklaan vaikutukset koiriin voivat olla vakavia ja jopa hengenvaarallisia. Tässä on muutamia seikkoja, jotka sinun tulisi tietää:

 • Teobromiini: Suklaassa esiintyvä teobromiini voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen. Se voi johtaa sydänongelmiin, hermostohäiriöihin ja jopa kuolemaan.
 • Myrkytysoireet: Koiran suklaamyrkytyksen oireita ovat mm. levottomuus, liiallinen juominen ja virtsaaminen, ripuli, oksentelu sekä hengitysvaikeudet.
 • Nopea hoito: Jos epäilet koirasi syöneen suklaata, vie se välittömästi eläinlääkärille. Mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä paremmat mahdollisuudet lemmikillämme on selvitä.
 • Varotoimet kotona: Pidättele kaikki suklaatuotteet poissa lemmikkisi ulottuvilta. Muistuta myös vieraita tästä säännöstä.
 • Vahingossa tapahtuva ruokinta: Vaikka tiedostaisimmekin suklaiden vaaran koirallemme, vahinkoja sattuu edelleenkin useasti – esimerkiksi silloin kun koira saa napattua pudonneita herkkupaloja lattialta tai pöydält ä tai kun lapset jakavat salaa herkkujaan lemmikin kanssa.
 • Koulutus: Opeta koirallesi, ettei se saa koskea tai syödä mitään ilman lupaasi. Tämä voi auttaa välttämään monia vaaratilanteita ja myrkytyksiä.

Muista aina, että paras tapa suojella lemmikkiäsi on pitää se poissa kaikista mahdollisista vaaroista ja haitallisista aineksista.

Koiran ripuli: syyt, oireet ja ensiapu

Koiran ripuli

Ripuli on yksi yleisimmistä terveysongelmista koirilla ja sen syynä voi olla monia tekijöitä, miukaan lukien epäsopiva ruokavalion kuten suklaan syöminen. Tämä suloinen herkku, jota ihmiset rakastavat, voi todella olla haitallista koirallemme. Suklaa sisältää teobromiinia, joka on myrkyllistä koirille ja voi aiheuttaa mahdollisesti vakavia terveydellisiä ongelmia.

Ripulin oireet koiralla voivat vaihdella kohteesta ja syystä riippuen. Ne voivat olla niinkin lieviä kuin löysät ulosteet tai niin vakavia kuin oksentelu, kuume, letargia ja ruokahaluttomuus. Koska ruokavalio ja huono ruokavalintakuten suklaan syöminen, voivat aiheuttaa nämä oireet, on ensiarvoisen tärkeää, että omistaja valvoo tarkasti, mitä koira syö, erityisesti juhlien aikana, kun suklaaherkut ovat helposti saatavilla.

 • Ripulin syyt koiralla voivat olla moninaiset. Esimerkiksi epäsopiva ruokavalio, kuten suklaan syöminen, voi aiheuttaa ripulia. Suklaa sisältää teobromiinia, joka on myrkyllistä koirille ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.
 • Koiran ripulin oireet vaihtelevat tapauksesta riippuen. Ne saattavat ilmentyä lievänä löysänä ulosteena tai vakavampina oireina, kuten oksenteluna, kuumeena, letargiana ja ruokahaluttomuutena.
 • Koska monet tekijät voivat aiheuttaa ripulia – mukaan lukien huonot ravintovalinnat – on tärkeää että omistajana valvoo tarkasti mitä koira syö. Tämä pätee erityisesti juhlien aikana kun suklaaherkkuja saattaa helposti jäädä vartiomatta.

Ensiaputoimenpiteet ovat keskeisiä hoidettaessa ripuloivaa koiraa:

 • Jos havaitset lemmikkisi kärsivän ripulista tai muista mahdollisen myrkytyksen merkkejistä (esim. suklaansyömisen jälkeen), ota välittömästi yhteyttä elainlääkariin.
 • Älä koskaan yritä hoitaa lemmikkisi ripulia kotikonstein ennen kuin elainlääkari on tutkinut sen tilan. Tämä voi pahentaa tilannetta ja johtaa vakaviin komplikaatioihin.
 • Koiran ripulin hoitoon kuuluu useimmiten ruokavalion muutos, nesteytys ja mahdollisesti tiettyjen lääkkeiden käyttö. Elainlääkari määrittelee parhaan hoidon tapauskohtaisesti.

Ripuli voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta kuten suolistotulehduksesta tai parasiiteista, joten on tärkeää ottaa yhteys elainlääkariin heti kun huomaat lemmikkisi oireilevan.

Koiran vatsa: miten ruokinta vaikuttaa vatsan toimintaan

Koiran ruokavalio on ensiarvoisen tärkeää sen yleiselle terveydelle ja hyvinvoinnille. On kuitenkin tärkeää huomata, että koiran ruoansulatusjärjestelmä on erilainen kuin ihmisen, ja sen ruokinnan hallinnoiminen väärin voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten koiran ripuliin. Koiran vatsan terveyttä ylläpitävät osin sen ruokavaliossa olevat ravintoaineet. Täydellisesti tasapainotettu kaikki tarvittavat ravintoaineet sisältävä ruoka voi tukea koiran ruoansulatuskanavan terveyttä, vähentää vatsaongelmien riskiä ja pitää lemmikkisi energisenä ja terveenä.

Kysymyksistä, kuten “kuinka paljon minun pitäisi ruokkia koirani” tai “kuinka usein”, voi tulla monimutkaisia, koska koiran ruokkimistarpeet voivat vaihdella rodun, iän, terveyden ja aktiivisuustason mukaan. Koiran ruokavalion hallinta ja sen tarpeisiin vastaaminen voi suojata sitä erilaisilta ruoansulatuskanavan ongelmilta, kuten ripulilta tai ummetukselta. Se voi myös auttaa ylläpitämään optimaalista painoa, mikä voi vähentää muiden terveysongelmien, kuten sydänsairauksien tai nivelongelmien riskiä.

Tässä on joitakin vinkkejä koiran ruokinnan hallintaan:

 • Ruoki koiraasi tasapainoisella ja ravinteikkaalla ruoalla. Tämän tulisi sisältää oikea määrä proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja.
 • Varmista, että koira saa tarpeeksi raakaruokaa. Raaka liha voi auttaa ylläpitämään koirasi suoliston terveyttä ja edistää sen hyvinvointia.
 • Kokeile erilaisia ​​ruokia varmistaaksesi, että koira saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Jos huomaat kuitenkin muutoksia lemmikkisi ulosteessa tai käyttäytymisessä ruokavalion muutoksen jälkeen, keskustele eläinlääkärin kanssa mahdollisesta allergiasta tai intoleranssista.
 • Mieti kuinka usein sinun pitää syöttää lemmikkisi. Useimmat aikuiset koirat voivat syödä 1-2 kertaa päivän aikana riippuen heidän aktiivisuustasostaan ​​ja iällisestään.
 • Anna pienempi annos niille roduille jotka ovat alttiita liikalihavuudelle tai jos ne ovat vanhempia eivät enää ole aktiivia

Kuten näette, oikeiden ruokailutottumusten omaksuminen voi auttaa suojelemaan koirasi ruoansulatusjärjestelmää ja ylläpitämään sen terveyttä. Tarkkaile lemmikkisi syömiskäyttäytymistä ja reaktioita erilaisiin ruokiin, jotta voit tarjota hänelle parhaan mahdollisen ravinnon. Muista aina neuvotella eläinlääkärin kanssa ennen merkittäviä muutoksia lemmikkisi ruokavaliossa.

Myrkytyksen merkit ja ensiapu koiralla

Koiran vatsa on erittäin herkkä elin, joka voi reagoida voimakkaasti myrkyllisiin aineisiin. Koiran myrkytyksen merkkejä voivat olla muun muassa oksentelu, ripuli, liiallinen syljeneritys, hengitysvaikeudet, sekavuus ja lihasheikkous. Lisäksi voi ilmetä hidas sydämen syke tai jopa tajunnan menetys. Myöskin oireet voivat olla epämääräisiä, kuten ruokahalun väheneminen, levottomuus tai apaattisuus. Jos epäilet, että koirasi on niellyt jotain myrkyllistä, on tärkeää toimia nopeasti.

Koiran ensiapu myrkytyksen yhteydessä riippuu myrkyn tyypistä ja määrästä. Älä kuitenkaan yritä oksennuttaa koiraa kodin keinoin, sillä se voi olla vaarallista. Sen sijaan, vie koira välittömästi eläinlääkäriin, ja kerro mahdollisuuksien mukaan mistä myrkystä on kyse. Jos myrkyn lähdettä ei tiedetä, eläinlääkäri saattaa ottaa koiran vatsasta näytteen selvittääkseen myrkyn laadun. Hoidon nopeus on elintärkeää koiran selviytymisen kannalta, joten on tärkeää tunnistaa myrkytysoireet ja toimia nopeasti.

 • Oksentelu: Koiran vatsa reagoi myrkyllisiin aineisiin usein oksennuksen muodossa. Tämä on yksi ensimmäisistä merkeistä, joka voi viitata mahdolliseen myrkytykseen.
 • Ripuli: Myrkyn nauttiminen voi aiheuttaa koiralle ripulia. Jos koira kärsii pitkittyneestä tai voimakkaasta ripulista, se saattaa olla merkki vakavammasta myrkytystilanteesta.
 • Liiallinen syljeneritys: Koira saattaa erittää runsaasti sylkeä nieltyään jotain myrkyllistä. Tämän lisäksi hengityksen tahti saattaa muuttua raskaaksi ja epäsäännölliseksi.
 • Sekavuus ja lihasheikkous: Koiran käytös voi muuttua sekavaksi ja sen lihakset voivat tuntua heikoilta tai jäykiltä.
 • Hidas sydämen syke tai tajunnan menetys: Vakava myrkytys voi johtaa koiran sykkeen hidastumiseen tai jopa tajunnan menetykseen.

Kun huomaat näitä oireita koirassasi, on äärinmportantti toimia nopeasti:

 1. Vie koira välittömasti eläinlääkärille.
 2. Kerro elainlaakarille kaikki tiedot mahdollisesta lähteestään jos tiedät mistä myrkystä on kyse.
 3. Jos et tiedä mistä myrkky on peräisin, eläinlääkärin saattaa joutua ottamaan näytteen koiran vatsasta.

Muista: Koirasi selviytyminen riippuu hoidon nopeudesta. Mitä nopeammin toimit, sita paremmat mahdollisuudet sinun lemmikillasi on selvitä.

Koiran turvallinen ruokinta: mitä koiralle saa antaa

Koiran oikeaoppinen ruokinta ei ole ainoastaan vastuullisen omistajan tehtävä, vaan se on myös keskeisessä asemassa koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Koirille turvallisiksi todetut ruoat sisältävät monipuolisesti eri ravintoaineita, kuten proteiineja, vitamiineja ja hivenaineita, jotka edistävät niiden energia-aineenvaihduntaa, tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä sekä vastustuskykyä.

Sopivien ruoka-aineiden lisäksi, myös ruokinnan määrällä ja ajoituksella on merkittävä rooli. Ylipainon ehkäisemiseksi on tärkeää, että koiran saama energiamäärä on tasapainossa sen kuluttaman energiamäärän kanssa. Välttämättömien ravintoaineiden, kuten proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien, tulee olla oikeassa suhteessa liikunnan määrään. Koiran rutiininomainen ruokinta auttaa vahvistamaan sen ruoansulatusjärjestelmää ja ehkäisemään mahdollisia terveyshäiriöitä.
Koiralle turvallisen ruoan valinnassa on otettava huomioon seuraavat asiat:

 • Koiran ikä: Nuoret koirat tarvitsevat enemmän proteiinia ja rasvaa kuin vanhemmat koirat.
 • Koiran koko ja rotu: Suuret rodut voivat vaatia erilaisen ravintosuhteen kuin pienet rodut.
 • Koiran aktiivisuustaso: Aktiiviset koirat kuluttavat enemmän energiaa ja tarvitsevat siten enemmän kaloreita.

Seuraavaksi esittelemme joitakin yleisiä ohjeita siitä, mitä koiralle saa antaa:

 • Lihaa: Liha on hyvä proteiinin lähde. Se voi olla raakaa tai keitettyä, mutta sen tulee olla luutonta välttääkseen mahdollisia tukehtumisvaaroja tai suolistovaurioita.
 • Kasviksia: Monet kasvikset ovat turvallisia ja terveellisiä vaihtoehtoja. Esimerkkejä näistä ovat porkkanat, kurpitsa ja vihreät pavut.
 • Viljoja: Osa viljoista voidaan sisällyttää koiraasi ruokavalioon. Tämän pitää tapauksessa olla täysjyväviljatuotteita, esimerkiksi ruskea riisi tai ohra.

Vältettäviin ruoka-aineisiin kuuluvat muun muassa:

 • Suklaa
 • Sipulit ja valkosipuli
 • Viinirypäleet ja rusinat
 • Kahvi, tee ja muut kofeiinia sisältävät tuotteet

On tärkeää huomata, että jokainen koira on yksilöllinen, eikä ole olemassa yhtä ainoaa ruokavaliota, joka sopisi kaikille. Koiran omistajan tulisikin keskustella eläinlääkärinsä kanssa parhaasta mahdollisesta ravinnosta lemmikilleen.

Lue lisää: Mitä kissalle ei saa antaa?

Jaa tämä artikkeli
Tutustu myös näihin

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!