Paras kissanhiekka 2024 – löydä sopiva vaihtoehto kissallesi

Paras kissanhiekka – löydä sopiva vaihtoehto kissallesi

Kissanhiekka on ehdoton tarvike jokaiselle kissanomistajalle. Vaihtoehtoja on kuitenkin monia, joista jokainen lupaa hyötyjä esimerkiksi hajun, puhtaanapidon kuin myös pölyttömyyden ohella. Mistä siis tietää, millaisen kissanhiekan valita?

Kissanhiekan valintaan vaikuttavia asioita voivat olla esimerkiksi sen paakkuuntuminen, hajun peittävyys, pölyttömyys sekä materiaali. Kissoilla on usein omat mieltymyksensä esimerkiksi materiaalin suhteen, jolloin eri vaihtoehtoja kannattaa kokeilla löytääkseen sen oikean. Osa kissoista saattaa pitää enemmän perinteisestä savesta valmistetusta hiekasta, kun taas osa pitää enemmän pölyttömästä puupelletistä.

Alla on esitelty kuusi parhaiten arvosteltua kissanhiekkaa, josta löytyy varmasti hyvä ja kokeilemisen arvoinen vaihtoehto jokaiselle!

Ever Clean Multiple Cat
4/5

Ever Clean Multiple Cat on miedosti hajustettu kissanhiekka, joka on kehitetty sopimaan etenkin monikissatalouksiin.

Racinel Comfort Take Care
4/5

Racinel Comfort- kissanhiekka valmistetaan luonnon montmorilloniitista, joka tekee siitä 100 % luonnontuotteen.

Cat’s Best Original
4/5

Cat’s Best Original sisältää käsiteltyä aktiivipuukuitua, joka imee välittömästi nesteet ja hajut kapseloiden ne sisäänsä.

Suosituimmat kissanhiekat

Petenkoiratarvike.com:
4/5

Ever Clean Multiple Cat on miedosti hajustettu kissanhiekka, joka on kehitetty sopimaan etenkin monikissatalouksiin. Hiekkaan on lisätty hajunsitojia sekä aktiivihiilitekniikkaa, joilla varmistetaan hiekan pysyminen raikkaana useasta käyttäjästä huolimatta.

Hiekka sisältää paineaktivoituvaa tuoksuteknologiaa, joka aktivoituu vain kissan käyttäessä hiekkaa. Tällöin hiekan tuoksu säilyy pidempään, eikä hiekkalaatikko tuoksu hajusteilta jatkuvasti.

Petenkoiratarvike.com:
4/5

Ever Clean Litterfree Paws on suunniteltu soveltumaan etenkin pitkäkarvaisille kissoille, sekä kissanpennuille. Suuremmat rakeet estävät hiekan kulkeutumista esimerkiksi tassuissa tai pitkäkarvaisen kissan turkissa, pitäen näin asunnon puhtaampana.

Suurempirakeinen hiekka pysyy myös hiekkalaatikossa paremmin aktiivisten pentujen taloudessa, jossa vielä opetellaan hiekkalaatikolla käymistä. Hiekan aktiivihiilitekniikan ansiosta se imee itseensä hajuja, pitäen sen raikkaana ja mukavana myös kissalle itselleen. Hiekka on myös erittäin pölyämätöntä, joten se soveltuu hyvin myös herkemmille kissoille.

Petenkoiratarvike.com:
4/5

Racinel Comfort- kissanhiekka valmistetaan luonnon montmorilloniitista, joka tekee siitä 100 % luonnontuotteen. Hiekkaan on lisätty aktiivihiiltä parantamaan hajunsitomiskykyä, sekä pidentämään hiekan käyttöikää. Hiekka on erittäin riittoisaa sen hienojakoisen koostumuksen, ja erittäin hyvän paakkuuntumisen ansiosta. Hiekka on myös 99 % pölyämätöntä, joten se soveltuu herkemmillekin kissoille.

Petenkoiratarvike.com:
4/5

Cat’s Best Original sisältää käsiteltyä aktiivipuukuitua, joka imee välittömästi nesteet ja hajut kapseloiden ne sisäänsä. Kuivikkeessa käytetään vain PEFC- sertifioitua puuteollisuuden sivutuotteita, joka tekee siitä ympäristöystävällisen vaihtoehdon. Cat’s Best Original on myös täysin biohajoava, jolloin sen voi hävittää esimerkiksi biojätteen mukana.

Petenkoiratarvike.com:
4/5

Compact Care Multicat Unscented on valmistettu erittäin laadukkaasta luonnonsavesta sekä zeoliitista. Hiekka muodostaa erittäin kestäviä ja helposti siivottavissa olevia paakkuja, joka helpottaa hiekan puhtaana pitoa. Hajustamaton ja pölyämätön koostumus sopii myös herkille kissoille.

Petenkoiratarvike.com:
4/5

Ympäristöystävällinen Toa-lätt paperipelletti on paakkuuntumaton kuivike, joka sopii niin kissoille kuin myös muillekin pieneläimille. Kuivike on erittäin imukykyinen eikä pölyä käytössä, ja soveltuu näin myös herkemmille eläimille. Paperipelletti ei myöskään tartu eläinten turkkiin ja täten auttaa pitämään asunnon puhtaana.

Koska Toa-lätt paperipelletti on valmistettu uusiutuvista luonnonvaroista, se voidaan hävittää käytön jälkeen esimerkiksi kompostoimalla.

Usein kysytyt kysymykset:

Ever Clean Litterfree Paws -kissanhiekka vaikuttaa erinomaiselta valinnalta erityisesti pitkäkarvaisille kissoille ja kissanpennuille. Sen suuremmat rakeet estävät hiekan kulkeutumista tassuissa ja pitkäkarvaisen kissan turkissa, mikä auttaa pitämään asunnon puhtaampana. Suurempirakeinen hiekka pysyy myös paremmin hiekkalaatikossa, mikä on etu etenkin aktiivisissa kissanpentutalouksissa.

Ever Clean Litterfree Paws -hiekan aktiivihiilitekniikka imee hajuja tehokkaasti, pitäen hiekkalaatikon raikkaana ja miellyttävänä käyttää kissan näkökulmasta. Lisäksi hiekan pölyämättömyys tekee siitä sopivan valinnan myös herkemmille kissoille. Näiden ominaisuuksien perusteella suosittelen Ever Clean Litterfree Paws -kissanhiekkaa.

Kissanhiekan lajittelu riippuu täysin hiekan materiaalista. Mineraalipohjaiset kissanhiekat, kuten savesta ja bentoniitista valmistetut hiekat voidaan lajitella sekajätteeseen. Kasvi- ja puukuitupohjaiset kuivikkeet voidaan puolestaan lajitella biojätteeseen, kunhan kuivikkeesta on poistettu ensin ulosteet.

Jotkin kissanhiekat ja kuivikkeet voidaan myös kompostoida esimerkiksi kotikompostorilla. Muistathan katsoa kissanhiekkakohtaiset lajitteluohjeet tuotteen tuoteselosteesta. Mikäli et silti ole täysin varma hiekan lajittelusta, voit kysyä neuvoa alueesi jätteenkäsittelyn neuvontanumerosta.

Mikäli haluaa välttää kissan tassujen mukana leviävän hiekan ja kuivikkeen määrää, on vaihtoehtoja tarjolla useampia. Markkinoilla on kyseiseen ongelmaan suunnattua kissanhiekkaa, jonka hieman suurempi raekoko ehkäisee hiekan kulkeutumista kissan tassuissa ja karvoissa hiekkalaatikon ulkopuolelle. Myös silikageelistä valmistetun kristallihiekan on huomattu vähentävän hiekan kulkeutumista asuntoon sen suuremman raekoon ansiosta.

Myös kasvi- ja puukuitupohjaiset pelletit ovat hyvä vaihtoehto ehkäisemään kuivikkeen kulkeutumista asuntoon.

Ekologisin tapa hävittää kissanhiekka on kompostoida tai hävittää kasvi- ja puukuitupohjaiset kuivikkeet biojätteen mukana. Kuivikkeista tulisi kuitenkin poistaa ulosteet ennen biojätteeseen hävittämistä, sillä ulosteet aiheuttavat terveyshaittoja jätteiden käsittelylaitoksilla.

Muusta materiaalista valmistetut kissanhiekat tulisi hävittää aina valmistajan tai alueen jätekäsittelyn ohjeiden mukaan.

Kissat ovat luonnostaan erittäin siistejä eläimiä, eivätkä pidä likaisessa hiekkalaatikossa asioimisesta.

Mikäli kissan hiekkalaatikko on päässyt liian likaiseen kuntoon, voi kissa kieltäytyä hiekkalaatikossa asioinnista täysin. Tämä saattaa johtaa tarpeiden tekemiseen kiellettyihin paikkoihin, tai mahdollisesti jopa kissan pidättelyyn. Pahimmassa tapauksessa kissan pidättely saattaa johtaa muihin vakaviin ongelmiin, ja lopulta kissa on vietävä äkillisesti eläinlääkäriin.

Kissan hiekkalaatikkokäyttäytymistä olisi hyvä seurata ja pitää silmällä, sillä näin voidaan huomata vakavia sairauksia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi kissan munuaisten vajaatoiminta oireilee lisääntyneenä juomisena ja virtsaamisena, joka on usein mahdollista huomata kissan hiekkalaatikkokäyttäytymisestä.

Kissan munuaisten vajaatoimintaa pyritään hoitamaan erityisruokavaliolla, joka sisältää korkealaatuista proteiinia ja vain vähän suolaa. Tiheä virtsaamistarve myös lisää kissan hiekkalaatikon puhdistustarvetta entisestään.

Jotta hiekkalaatikko pysyisi mahdollisimman puhtaana ja miellyttävänä, tulisi jätökset siivota päivittäin. Paksu hiekkakerros helpottaa hiekkalaatikon puhdistusta, sillä se ehkäisee jätösten valumisen hiekkalaatikon pohjalle.

Kissan hiekkalaatikko olisi myös hyvä pestä noin 1–2 kertaa kuukaudessa. Mikäli taloudessa on useita kissoja, on hiekkalaatikko syytä pestä useamminkin.

Hiekkalaatikko olisi syytä vaihtaa kokonaan uuteen noin kerran vuodessa. Kaivaessaan kissat raapivat hiekkalaatikon pohjaa naarmuttaen sitä. Naarmuinen laatikko puolestaan kerää itseensä enemmän likaa, bakteereja ja hajuja.

Jaa tämä artikkeli

Lemmikintarvike.fi –sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme pienen osan myynnistä tehdessäsi ostoksia meidän kauttamme.

↓ Tästä ei koidu sinulle kustannuksia.

Tutustu myös näihin

Kantistarjoukset - Petenkoiratarvike.com

Täältä löydät kaikki voimassa olevat kantistarjoukset. Liity kanta-asiakkaaksi tai kirjaudu sisään ja pääset hyödyntämään kuukausittain vaihtuvat kantistarjoukset!